Huşi – locul unde se fac proviziile pentru iarnă

Huşi – locul unde se fac proviziile pentru iarnă

Trimite și altora


Chiar dacă greierii încă mai cântă, oamenii din Huşi au ales să muncească cot la cot cu furnicile. Zeci de borcane de murături, zacuscă, dulceţuri, compoturi şi suc de roşii au fost umplute şi în acest an.

Toamna îşi intră uşor, uşor în drepturi. Căldura a început să scadă în intensitate iar răcoarea începe să domnească. Zilele sunt mai scurte iar nopţile mai lungi, frunzele copacilor încep să-şi schimbe culoarea iar roadele pământului sunt coapte şi aşteaptă să fie culese. Acestea sunt semnele care prevestesc venirea iernii. Furnicile au muncit toată vara ca să-şi facă rezerve pentru lunga iarnă care va veni.

satelit televizor

Asemenea furnicilor, şi oamenii încep să-şi facă provizii, umplând cămările până la refuz. Dacă vreţi să vedeţi pe viu o asemenea operaţiune, vă invit în Moldova. Mai exact în Husi. După un drum şerpuit printre dealuri, pe nişte serpentine ameţitoare, se intră în Huşi sau în „Oraşul dintre vii”, cum mai este numit. Huşiul este într-o vale, fiind înconjurat din toate părţile de podgorii. Oraşul este micuţ dar extrem de curat. Dacă mergi pe strazi, încă mai poţi zări fostele crame ale boierilor. Aici oamenii muncesc de cu zor.

Am dat peste o familie care era în toiul pregătirilor pentru iarnă. Radu Adriana şi Marian muncesc de când se ştiu. Au o grădină cu livadă de aproximativ 5.000 mp. Cât e vara de lungă, cultivă pământul iar toamna trag linie: 108 borcane de zacuscă de vinete, 120 de borcane de dulceţuri (căpşuni, cireşe amare, caise, vişine şi prune) şi alte zeci de borcane cu compoturi de prune, vişine şi caise şi suc de roşii. O adevărată comoară!

Cât despre prepararea recoltei pentru iarnă, doamna Radu ne-a declarat că „nu durează foarte mult”: 2 zile – coptul vinetelor şi al ardeilor şi preparatul propriu-zis doar o zi, iar alte 2 zile – dulceţurile din fructele culese.

Ne-a dezvaluit şi reţeta secretă a zacuscăi:

se iau 14 kg. de vinete coapte, scurse şi tocate, 23 kg. de ardei gras, kapia şi gogoşari copţi, de asemenea scurşi şi tocaţi, 4 kg. de ceapă tocată fin, 3 L de ulei, 5 L suc de roşii făcut în casă, sare, boabe de piper, 5-6 foi de dafin iar la urmă, când zacusca este fiartă, se adaugă 300 g de miere de rapiţă. Se amestecă apoi 3 ore continuu la foc mic.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Cred că deja v-aţi imaginat cum se tăvăleşte zacusca aia pe pâine şi cere să fie mâncată. Dacă veţi avea drum prin Husi, întrebaţi de doamna Adriana Radu sau de domnul Marian Radu. Îi cunosc cam toţi pe acolo. Spuneţi că aţi citit acest articol şi aţi venit cu pofta de zacuscă. Veţi fi primiţi cu drag.

Trimite și altora