Interactiv. Cu savoare. Echilibrat.

Interactiv. Cu savoare. Echilibrat.

Trimite și altora

Interactiv. Cu savoare. Echilibrat.

Așa poate fi definit atelierul „Vine Paștele” care s-a desfășurat sîmbătă 16 aprilie. Între copii și adulti am creat o atmosferă relaxată și comunicativă. Anul acesta am schimbat iarba verde pe o sală de clasă și creioanele de ceară pe ustensile de bucătărie. Atelierul interactiv a început cu o mică introducere despre importanța serbării Paștelui în viața noastră și tradițiile legate de această sărbătoare. Copiii deja știau multe din tipicul Paștelui așa că am trecut repede la bucătărie.

De la dna Rita Cumurciuc noi toți am aflat secretele coacerii cozonacilor de Paști. Prin intermediul noilor tehnologii și a unei conversații ușoare am aflat care sunt ingredientele de bază a cozonacului, cum se combină și cum se coace cozonacul. Desigur noi n-am copt cozonaci după aceasta -nu am fi avut unde-, noi i-am decorat. A fost una din părțile cele mai distractive a activității. Doamna Rita primea comanda de fondant (pastă decorativă pentru dulciuri, un fel de plastelină comestibilă), care era in diferite culori, iar copiii tăiau cu forme speciale frunzulițe, flori, etc și își decorau cozonacii. De asemenea ne-au servit pentru înfrumusețare o sumedenie de floricele, frunzulițe și fluturași pe care ni le-a adus Anastasia Untilă, meșterița noastră de tarte și dulciuri. După ce am decorat o tava întreagă de cozonăcei am trecut la „fabricarea” ouălor dulci. Cred că așa trebuie să numim activitatea interactiva propusă și organizată de Natalia Untilă. Ne-a învățat cum să ne facem dulciuri repede și fără a utiliza rola. Ouăle noastre pascale contineau biscuiți, unt și nuci.

După ce am obosit să masăm pasta dulce, să decorăm cozonaci și să fabricăm ouă dulci, ne-am apucat să devorăm o tortă super gustoasă și de post pregatită de Nastica și Anastasia Untilă, ajutate de mămica lor.

Cam așa s-a desfășurat o activitate în care a trebuit la urmă să le amintesc participanților că demult am trecut de ora prevăzută pentru atelier.

Suntem în Săptămîna Floriilor iar una din tradiții spune că tot ce sădim în această săptămînă o să înflorească dar rod nu va da. Atelierul a fost anterior Floriilor și eu știu precis că tot ce s-a sădit în acea zi în sufletele și conștiința copiilor la această activitate o să dea rod. Așa cum a dat rod atelierul interactiv din anul trecut, pentru că Dani și Cristi și-au amintit legenda despre vopsitul ouălor și ce facem în dimineața de Paște.

Și m-am convins încă odată că aceste ateliere interactive sunt importante, și nu doar pentru copii ci şi și pentru adulți.

După ce copiii au ocupat o clasă și ne-au spus pe un ton foarte serios să nu-i deranjăm și să batem la ușă dacă avem nevoie de ceva, noi cei maturi am inițiat o conversație legeră care în scurt timp a devenit foarte serioasă și complexă. Altfel nu se poate de spus cînd tematica e integrarea în societate, problemele cu care se confruntă copiii lor cînd merg la școală, de cum a fost și cum este, toleranța și capacitatea de adaptare la noul mod de viață. Avem nevoie de aceste întîlniri în care să putem vorbi și să ne expunem în limba noastră, despre viața noastră și problemele noastre, despre lucruri care sunt în exces în viața noastră și lucruri cărora le ducem dorul sau lipsesc din cauza timpului, distanței, societății.

Voltaire a spus: „Valoarea omului se măsoară după greutățile pe care el le învinge.” Valorile și principiile ne fac ceea ce suntem noi ca și oameni, e ceea ce cu adevărat contează.

Cum suntem în prejma Sărbătorilor de Paști vom reveni cu o serie de articole despre tradițiile și obiceiurile acestei sărbători în Moldova.

Urmăriți știrile „EstiMoldova”, urmăriți RoBarna!


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /



Trimite și altora