Ai lucrat legal în alt stat? Ai dreptul la pensie

Ai lucrat legal în alt stat? Ai dreptul la pensie

Trimite și altora


Toți cei care lucrează legal într-un stat din Uniunea Europeană (UE), Spațiul Economic European (SEE) și Elveția, au dreptul la pensie din fiecare stat în care au lucrat. Acest subiect a fost sintetizat în cadrul proiectului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), “Eficientizarea serviciilor lucrătorilor migranți, în aplicarea regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială”.

„Ai dreptul la o pensie din fiecare stat în care lucrezi legal!” Acesta reprezintă unul dintre principalele drepturi de care pot beneficia lucrătorii români migranți, așa cum au fost acestea sintetizate pentru cetățeni în cadrul proiectului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) derulat în perioada septembrie-decembrie 2016.

satelit televizor

Legislația europeană din domeniul securității sociale garantează un tratament egal pentru toți cetățenii din Uniunea Europeană (UE), Spațiul Economic European (SEE) și Elveția.

A munci legal in UE, SEE și Elveția înseamnă a benefia de pensie în mod similar persoanelor care au lucrat doar într-un stat. Din fiecare stat al UE, SEE și Elveția în care o persoană a lucrat, se poate obține o pensie. Potrivit lui Carmen Polman, directorul economic al Casei Județene de Pensii Bihor, în prezent la CJP Bihor sunt în plată 2.322 de dosare de pensie pentru bihoreni care au muncit în alt stat.

„A munci legal în UE, SEE și Elveția înseamnă a benefia de pensie în mod similar persoanelor care au lucrat doar într-un stat. Din fiecare stat al UE, SEE și Elveția în care o persoană a lucrat, se poate obține o pensie. În vederea deschiderii dreptului de pensie se vor totaliza perioadele de asigurare realizate în fiecare stat”, a declarat Carmen Polman, directorul economic al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Ideea centrală a Ghidului este garantarea drepturilor de securitate socială de către regulamentele europene de coordonare a sistemelor de securitate socială.

Trimite și altora