Mai multi km pentru Mocanita din Sibiu

Mai multi km pentru Mocanita din Sibiu

Trimite și altora


Anul acesta traseul Mocăniței se va prelungi cu încă doi kilometri, asta dacă nu o să-i pună nimeni „bețe în roate”. Acum Mocanita circulă pe 5 kilometri de cale ferată.

Mihai Blotor, președintele asociației care se ocupă de Mocanita a declarat că în 2016 peste 5.000 de turiști s-au plimbat cu trenul cu abur pe Valea Hârtibaciului.

„Fară îndoială, acțiunile noastre din ultimii 9 ani au contribuit la conștientizarea Mocăniței și a rolului pe care-l poate juca ea pe plan local. Fară modestie, pot spune că noi am creat, involuntar, ideea de brand a Mocăniței pentru județul Sibiu. Doar anul trecut am plimbat aproape 5000 de turiști cu trenul cu abur pe Valea Hârtibaciului, iar presiunea comunității începe să se facă simțită. Aceeași comunitate care și finanțează lucrările la Mocanita, prin Semimaratonul organizat anual de Fundația Comunitară Sibiu sau prin sutele de redirecționări ale celor 2% din impozitul pe venit.”


dolce telekom


În spatele restaurării Mocăniței stau zeci de ore de muncă. Deși sunt criticați că se mișcă prea încet cu dezvoltarea proiectului și că ar trebui făcute mai multe trenuri, Mihai Blotor enumeră principalele acțiuni pe care le întreprinde pentru ca Mocănița să fie funcțională. „Unii spun că ne mișcăm prea încet, că ar trebui să facem cât mai multe trenuri. În spatele fiecărui weekend stau însă multe alte weekend-uri de muncă pentru repararea căii ferate și asigurarea unui parcurs sigur pentru tren. Gândiți-vă doar că trebuie să cosiți 5 km de cale ferată periodic, iar dacă asta vi se pare fezabil, mai adăugați inspectarea stării liniei, schimbarea traverselor, completarea terasamentului cu piatră spartă, repararea podurilor, plus toată logistica pentru aducerea, descărcarea și punerea în mișcare a garniturii de tren. Și toate astea le facem fară să fim plătiți de nimeni, în timpul nostru liber”, ne mai explică Mihai Blotor.

Pentru anul 2017, asociația are în plan mărirea numărului de kilometrii pentru Mocanita. La cei cinci existenți se vor mai adăuga doi. „Cea mai prețioasă resursă a noastră este timpul, așadar încercăm să găsim un echilibru între reparația liniei și organizarea de trenuri. Lumea vrea în fiecare an ceva mai mult, iar deocamdată tot ce le putem oferi este un traseu puțin mai lung. Asta însă cere timp, iar organizarea fiecărui weekend cu trenuri cu abur înseamnă alte câteva weekenduri de pregătiri, în care nu putem lucra la extinderea liniei.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Față de anul trecut, când am adus Mocanita la Cornățel de 3 ori, anul acesta plănuim să o aducem doar o dată, maxim de două ori la sfârșitul verii, ca până atunci să avem timp să lucrăm la linie. Datele sunt la fel de volatile precum posibilitatea organizării acestor trenuri, ținând cont de fundamentul juridic descris mai sus. Dacă o să fie trenuri, acestea pot circula doar pe traseul Cornățel-Hosman – fie pe cei 5 km pe care-i avem deja reparați, sau, dacă nu ne pune nimeni bețe în roate, pe toți cei 7 km până la Hosman. Acesta e targetul nostru pentru acest an.”, mai spune acesta.

Trimite și altora