Un medic a dat orașul pe o comună

Un medic a dat orașul pe o comună

Trimite și altora


Comuna Dumbrăveni. O comună care are puțin peste 4.000 de locuitori. Totuși, medicul Ramona Ana Anghel, specialist în medicina de laborator, a lăsat orașul Iași pentru a lucra la Dumbraveni.

Ne tot plângem că medicii aleg să profeseze în afara tării și că spitalele românești rămân fără specialiști. Ne mai plângem apoi că majoritatea medicilor aleg să lucreze în orașe și niciunul nu alege să lucreze în comune sau sate. Întrebarea cea mai pertinentă ar fi, de ce? Costel Negoescu, managerul spitalului din Dumbraveni, a dovedit contrariul. Medicii aleg să nu-și exercite meseria în sate și comune din cauza condițiilor de muncă. Spitale care stau să cadă pe tine, echipamente vechi de zeci de ani, lipsa investițiilor provoacă un dezechilibru major în oferirea serviciilor de calitate.

Spitalul din Dumbrăveni se poate lăuda cu un laborator modern la standarde europene. Investiția nu a fost deloc neînsemnată: 410.000 de lei. Dotările de mobilier au costat aproximativ 21.000 de lei. Medicul Ramona Ana Anghel a ales să profeseze în cadrul laboratorului din Dumbrăveni pentru aparatura de ultimă generație și a condițiilor de lucru.

satelit televizor

„Laboratorul caută să vină în întâmpinarea pacientului cu un număr cât mai mare de analize medicale, astfel încât, atunci când vine cu biletul de trimitere de la medicul de familie, să se poată efectua în unitatea noastră toate analizele solicitate. Astfel să nu fie nevoie să trimitem pacientul pentru alte analize în alt laborator. Se lucrează cu aparatură de ultimă generație, se respectă circuitele, astfel încât probele să fie lucrate în condiții corespunzătoare. Ceea ce s-a realizat aici, respectiv clădirea, circuitele, aparatura, respectă întru totul condițiile de acreditare. Este o realizare foarte mare pentru spital și pentru comunitate, deoarece pacientii nu mai merg la Focsani, au aici tot ce le trebuie”, a spus Ramona Ana Anghel, medic specialist medicină de laborator.

Ramona Anghel spune că nu-i pare rău pentru alegerea făcută. În laboratorul din Dumbraveni are toate condițiile pentru a-și exercita munca la standarde înalte. Mai mult, în curând spitalul va deschide și un laborator de microbiologie, pentru ca pacienții să nu trebuiască să mai bată drumul la alte laboratoare.

„Pacientul este întâmpinat în sala de recepție, este înregistrat, după care este preluat în sala de recoltare și i se comunică ziua în care trebuie să se prezinte să își ia rezultatele la analize. Eu sunt aici la Dumbrăveni din martie 2016, cinci ani de zile mi-am făcut rezidențiatul în Iași la boli infecțioase și am venit în Vrancea cu soțul, mai ales că amândoi avem aceeași specializare. Nuîmi pare rău că am ajuns aici deoarece am toate condițiile la fel ca în Iași și mă refer la nivel de aparatură, la nivel de circuit. Urmează după acest laborator și cel de microbiologie pentru că nu este încă gata. Eu cred că în maxim două luni îl vom avea și vom putea lucra și microbiologie, uroculturi, coproculturi și restul”, a spus doctor Ramona Ana Anghel.

Visul locuitorilor din Dumbrăveni a fost realizat de Costel Negoescu, manager al Spitalului din Dumbraveni. Acreditarea RENAR rămâne însă ultima etapă în realizarea în întregime a acestui vis devenit aproape realitate.

„Nu putem spune ca este o mare realizare, însă pot spune că vine foarte mult în ajutorul pacientul, în ajutorul celui care vrea să se trateze sau să își vadă starea de sănătate la un moment dat. Personal mi-am dorit de foarte mult timp ca acest compartiment să funcționeze la parametrii normali și să răspundă exigențelor medicale, exigențelor medicului curant pe care îl are pacientul. Avem dotare de ultimă generație, în valoare de 400 mii de lei, valoarea reparației capitale și extindere a costat în jur de 310 mii lei. Problema imediat următoare este acreditarea RENAR. Mai avem de făcut aici niște pași de specialitate, dar cu experiența doamnei doctor, cu ajutorul unui consultant pe teme de specialitate, sperăm că la data când ne vor chema la contractare în luna aprilie sau iunie la Casa de Asigurări de Sănătate, să putem negocia, să încheiem contract și pe această structură a spitalului care este destul de importantă”, a spus Costel Negoescu, managerul Spitalului din Dumbrăveni.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Putem spune că Dumbrăveniul ne-a dat o lecție că un vis se poate realiza dacă îți dorești acest lucru. La spitalul din Dumbrăveni au ales deja să vină oameni chiar și din orașele din apropiere.

Trimite și altora