25 octombrie: Ziua Armatei și aniversarea regelului Mihai

25 octombrie: Ziua Armatei și aniversarea regelului Mihai

Trimite și altora

  • În calendarul sărbătorilor instituționale 25 octombrie este marcată ca Ziua Armatei Române.
Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei României, o zi de cinstire pentru eroismul si jertfele prin care, de-a lungul vremii, oştirea noastră şi-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.

******

  • Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Aniversează 96 de ani astăzi.
  • Este fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei-Mamă Elena.
  • Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.
  • În urma abdicării tatălui său, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

În timpul războiului, Regele, în ciuda refuzului Mareșalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotărât trecerea României alături de aliații săi tradiționali. Acest act de curaj a scurtat războiul cu 6 luni și a cruțat viețile a sute de mii de oameni.

Din 1944, Regele a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947.

După reinstaurarea democrației Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană. Majestatea Sa a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piață, păstrarea culturii naționale, respectarea adevărului istoric, respectarea și garantarea proprietații private, consolidarea statului de drept și a democrației.