300 de ani de lumină pentru Timişoara – Festivalul Baroc

300 de ani de lumină pentru Timişoara – Festivalul Baroc

Trimite și altora


Timişoara are parfum de epocă în perioada 8-23 octombrie. Timişorenii sunt aşteptaţi la Festivalul Baroc în care se va aduce şi un omagiu prinţului Eugeniu de Savoia.

La începutul lunii octombrie, timişorenii se vor putea bucura de un „aer de epocă”, începe a cincia ediţie a Festivalului Baroc. Festivalul începe în aceeaşi zi în care Eugeniu de Savoia intra în Timişoara, după ce o elibera de sub stăpânirea trupelor otomane, în urmă cu 300 de ani.

Declarată zi de importanţă locală încă din 2011, printr-o hotărâre a Consiliului Local, în ziua de 18 octombrie se doreşte ca manifestaţia să fie un prilej de conştientizare a moştenirii bogate pe care o are oraşul Timişoara.

După 164 de ani de stăpânire otomană, prinţul Eugeniu de Savoia, personalitate care a marcat un moment de răscruce în istoria Europei, elibera cetatea Timişoara în anul 1716, pe 18 octombrie.

Astfel, ziua de 18 octombrie reprezintă un moment de cotitură în istoria oraşului Timişoara, cunoscută şi sub numele de „300 de ani de lumină pentru Timişoara”. În urma reuşitei lui Eugeniu de Savoia din 1716, oraşul cunoaşte o dezvoltare pe toate planurile, devenind un oraş al premierelor. O dovedesc zecile de premiere şi inovaţii tehnologice, care au apărut de-a lungul istoriei şi care continuă şi în prezent.

„300 de ani de lumină pentru Timişoara” vor fi sărbătoriţi între 8-23 octombrie în cadrul Festivalului Baroc, iar în cadrul seriilor de evenimente, se va evoca memoria prinţului Eugeniu de Savoia.

Programul complet al Festivalului Baroc 2016:


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


  • 8 octombrie – Muzeul de Artă: Începând cu orele 18:30, participanţii sunt aşteptaţi la serata dedicată lansării celei de-a V-a ediţie a festivalului, cu participarea Incanto Quartetto – „Savoare Barocă”.
  • 18 octombrie – Domul Romano-Catolic: 20:00 – „Timişoara 1716 – începuturile unui oraş european” – concert vocal-simfonic dedicat lui Eugeniu de Savoia.
  • 20 octombrie – Filarmonica Banatul Timişoara: 19:00 – „L`Amore Innamorato” – concert extraordinar susţinut de ansamblul de muzică veche L`Arpeggiata.
  • 23 octombrie – Filarmonica Banatul Timişoara: 19:00 – „Le Roi Danse” – concert de muzică barocă susţinut de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeselea, cu participarea extraordinară a sopranei Rodica Vica.

Trimite și altora