7 zvonuri despre Coronavirus

7 zvonuri despre Coronavirus

Trimite și altora


Epidemia de Coronavirus (Covid-19) a depășit granițele Chinei cu mai mult de 80.000 de cazuri confirmate în jurul lumii. 30 de țări au confirmat cazuri de persoane afectate, majoritatea pe continentul asiatic dar și în Europa, cu Italia în frunte, care declară deja 12 morți.

Încă avem întrebări despre felul în care acționează acest virus care în cazuri extreme poate provoca complicații respiratorii grave, uneori fatale. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) admite că încă nu sunt clare căile de contagiere, aceasta după ce au apărut cazuri care aparent nu sunt legate epidemiologic de bolnavi înregistrați.

Este motivul pentru care OMS se străduiește să dezmintă zvonuri care circulă despre virus și care nu fac decât să contribuie la accentuarea alarmei sociale pe care epidemia oricum o stârnește.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat un document care răspunde la unele dintre întrebările cele mai frecvente.

1. Este coronavirusul chinezesc contagios către sau de la mascotele din casă?

Una dintre principalele îngrijorări pe care le avem este dacă pisica sau cățelul pot fi purtători ai Covid-19. Organismul oficial, OMS, spune că nu există nicio dovadă că animalele de companie ar putea fi infectate, nu s-a înregistrat niciun caz nicăieri.

2. Este sigur să primim pachete din China?

OMS afirmă că primirea pachetelor comandate din China „nu presupune niciun risc de infecție”. „Pornind de la observațiile pe care le-am făcut asupra acestui tip de virus cunoaștem că acesta nu supraviețuiește mai mult de câteva ore pe suprafața obiectelor cum sunt pachetele sau plicurile” se spune în comunicat.

3. Este masca realmente utilă?

Mască da sau mască nu? OMS spune că utilizarea măștii poate ajuta la limitarea propagării maladiilor respiratorii însă eficacitatea ei nu este pe deplin garantată. Documentul recomandă folosirea măștii doar în cazurile în care suferim de o afecțiune respiratorie. Igiena mâinilor este cu adevărat importantă, în condițiile în care contagierea se produce de la mai puțin de un metru distanță și prin atingerea secrețiilor persoanei bolnave.

4. Antibioticele servesc la ceva?

Aici lucrurile sunt clare și contundente, nu. „Antibioticele nu au efect asupra virusurilor ci numai în cazul infecțiilor bacteriene”. Coronavirusul este un virus și, ca urmare, orice antibiotic este complet inutil în combaterea lui.

5. Uscătoarele de mâini din locurile publice omoară virusul?

Nu. Unul dintre principalele recomandări din partea experților este să ne spălăm bine mâinile, cu apă și săpun, cel puțin jumătate de minut. Însă uscătoarele de mâini cu jet de aer nu au niciun efect, nici bun și nici rău.

6. Monedele și biletele transmit virusul?

Tehnic, nu este imposibil. Însă experții avertizează că riscul ca aceasta să se întâmple este foarte scăzut.

7. Este realmente periculos?


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Persoanele pentru care îmbolnăvirea cu coronavirus implică riscuri mari sunt acelea de vârstă înaintată și cele care au deja alte afecțiuni ca diabetul sau bolile de inimă. „Maladia este mortală doar în cazuri excepționale” afirmă Organizația Mondială a Sănătății în documentul menționat.

Trimite și altora