Regele Pelé îşi licitează coroana

Regele Pelé îşi vinde colecţia de trofee.

Sumele obţinute vor fi destinate unui fond pentru familia ex-fotbalistului de 75 de ani

Regele Pelé, nemuritorul simbol al fotbalului a anunţat joi că işi va scoate la licitaţie medaliile şi trofeele până şi o coroană pe care a primit-o pentru marcarea a cel 1.000 de goluri.

Colecţia include aproape 2.ooo de piese, între ele medaliile de aur câştigate la cele trei mondiale de fotbal pe care le-a câştigat cu echipa Braziliei – în 1958, 1962, şi 1970 -, o replică a trofeului Jules Rimet şi ghetele pe care le-a utilizat la filmările filmului Victory.

Banii obţinuţi vor fi destinaţi unui fond destinat ajutorului familiei fostului mare fotbalist astazi în vârstă de 75 de ani, dupa cum a explicat agenţiei EFE consilierul personal al lui Pelé, José Fornos Rodrigues „Pepito”.

O mică parte a sumelor obţinute vor fi de asemenea donate unui spital pentru copii – Micul Prinţ, din oraşul  brazilian Curitiba, după cum a comunicat casa de licitaţie Julien’s, responsabilă de licitaţie.

Articolul cel mai interesant al colecţiei este cupa Jules Rimet, pe care FIFA a acordat-o campionilor mondiali până în 1970 a cărui valoare ar putea fi undeva între 400.000 şi 600.000 de dolari, conform evaluării casei de licitaţie.

Casa de licitaţie evaluează de asemenea că va putea obţine între 40.000 şi 60.000 de dolari pentru balonul cu care Pele a marcat cel de al 1000-lea gol al carierei, înscris în anul 1969 într-o partidă jucată de Santos, echipa sub culorile căreia a activat în majoritatea carierei şi Vasco da Gama.

Medaliile de la Mondiale ar putea ajunge la 200.000 de dolari, premiul ‘Sportivul Secolului’ până la 30.000 iar tricourile echipelor Santos şi New York Cosmos între 8.000 şi 10.000 de dolari. Datorită numărului mare de obiecte care compun colecţia, licitaţia se va desfăşura timp de trei zile şi va avea loc la Londra între 7 şi 9 iunie.

 

sursa: EFE