Casa de Paianta

     Saptamana trecuta aflam, pare oficial, ca nu mai poti sa iti construiesti o casa cu etaj cu mana ta, ca ai nevoie – incepand de acum, de un profesional care sa supravegheze lucrarea, sa semneze ca ce faci tu acolo e bun si nu se darama sandramaua pe tine.

     Adica de acum incolo nu se mai poate – e nevoie de cineva calificat care sa construiasca o casa! de unde concluzia ca pana acum se putea. Oricare putea sa-si cumpere ciment, nisip si scanduri, sa le puna laolalta si sa-si ridice doua etaje de casa dupa cum il taie capul sau dupa ce a vazut el pe YouTube ca se face un gratar de gradina.

     Pai sa vedem: Nea Ion, sa-i spunem, munceste doi ani in Spania si in vacanta se apuca sa-si faca pe bucata de pamant ramasa de la soacra-sa o casa a lui. Ca a visat toata viata lui sa aiba el casa lui. Are niste bani, nu prea multi ca a trebuit sa mai dea si pe la primarie ca sa-i aprobe asa la repede, isi face socoteala ca spania e cam zgarcita si nu ii iese casa din caramida ca-i scumpa, din boltari nici atat dar si-o face din paianta ca-i ajung banii. Toarna o placa de ciment, face peretii, isi cumpara geamuri si usi – termopan nene sa nu-l rada vecinii si gata. Cand sa-i puna si capac s-a terminat augustul si nici nu mai are bani de acoperis. Lasa, la anu – zice si pleaca multumit inapoi in spania la rostul lui. Anul urmator criza, nu e rost nici de ridicat un gard asa ca mai asteapta. Si bine face ca tocmai il cheama un nepot al lui in Anglia unde, stie el, se castiga bine. Si strange Ion intr-un an bani cat in ultimii trei la un loc.

     In august Ion cu bani multi se duce sa-si termine casa visata. Parteru-i gata, termopanele la locul lor, sa-i pun un etaj – zice. Cum are bani e clar ca etajul nu mai poate fi din paianta ca la saraci, ce pizda ma-sii – Boltari nene, ca la boieri! Si tigle groase ca asa a vazut el in anglia cu coama si cos de caramida inalt. I-ar fi facut un turnulet cu tabla zincata si cocos numai ca iar s-a terminat augustul si trebuie sa se intoarca la rostul lui, acolo.

     Multumit de el si cu pieptul in fata ca le-a aratat el englejilor cine e el si la cate se pricepe abia asteapta augustul viitor sa dea el o mana de var vinetiu pe casa lui cea noua. Numai ca pe la mijlocul lui februarie afla de la vecinii invidiosi ca toata munculita lui s-a lasat intr-o rana asa, parca stand sa cada sub povara zapezii adunata – iarna grea, ghinion, parter de paianta, etaj de boltari, vecinii morti de invidie.

     Blesteme? Ceasul rau? Invidia vecinilor sau ca locul de casa e intr-o albie de rau?

     Explicatia e alta si nu e vina lui nea Ion. O lege a sigurantei in constructii se face greu, dureaza mult pana iese: cam 25 de ani.

„Caldura mare, monsher!”