Psiholog sau Psihiatru?

Sa ma duc la psiholog? Dar ce, sunt nebun? Asta e intrebarea pe care am auzit-o la cei din jurul meu si pe care mi-am pus-o si eu. De ce ar avea nevoie un om sanatos la cap de un psiholog? Intrebarea asta m-a tot framantat, asa ca am intrat mai adanc in problema ca sa obtin niste raspunsuri.

Conform DEX:

Psiholog = Observator fin, dotat cu capacitatea de a sesiza și de a analiza viața sufletească a cuiva; cunoscător al sufletului omenesc
Psihiatru = Medic de bolilele minții (de nebunI), neurolog, alienist.

Diferenta dintre psiholog si psihiatru este ca primul se ocupa cu starile sufletesti ale omului iar cel din urma se ocupa cu bolile mintii. Deci data viitoare cand veti mai auzi de cineva care merge la un psiholog, aplaudati-l, iar daca voi credeti ca e nebun si de aceea merge la psiholog, face-ti-va voi o programare la psihiatru.

In general am vazut ca romanul se pricepe la toate, si in ultima vreme si la psihologie. Te intalnesti cu un prieten si ii spui necazurile tale iar el iti da cel mai bun sfat ever: „ei.. nu te mai gandi si tu. Treci peste” sau „Nu te lasa batut, mergi inainte fii barbat”. Dupa logica asta Facultatile de Psihologie ar trebui desfiintate, ca doar toti ne nastem cu spiritul asta analitic in noi.

Asadar, avand in vedere argumentul de mai sus, este foarte greu sa gasesti un psiholog bun, care sa nu iti spuna aceleasi lucruri pe care le poti auzi de la prieteni. Mare lucru este sa nu primesti sfatul „ei… treci peste” ci sfatul „hai sa vedem de unde a pornit totul”. A te descarca de anumite poveri nu e o rusine ci din contra un act de curaj. Fie ca te duci la preot, fie la psiholog, fie la un prieten, faptul ca vorbesti despre o problema, te ajuta. Depinde de tine sa gasesti persoana si locul potrivit, cat si sfaturi utile de la cineva cu experienta in domeniu.

Si nu, nu inseamna ca esti nebun daca simti nevoia de sprijin specializat pentru problemele tale. Nu ezita sa il cauti.

Fiecare avem dureri ascunse in suflet, dureri pe care credem ca daca le impingem tot mai mult in adanc vor disparea. Gresit.

2 răspunsuri la „Psiholog sau Psihiatru?”

Comentariile sunt închise.