Bucuresti, capitala culturală catalană pentru o săptămână

Bucuresti, capitala culturală catalană pentru o săptămână

Trimite și altora


  • Universitatea București a găzduit, între 2 și 6 iulie 2018, Colocviul Internațional de Limba și Literatura Catalană ajuns la cea de a 17-a ediție.

Organizat o dată la trei ani de Asociația Internațională de Limbă și Cultură Catalană care reunește filologi din toată lumea, specializați în studiul catalanisticii Colocviul Internațional de Limba și Literatura Catalană are ca obiectiv dezbaterea temelor științifice relaționate cu studiul limbii catalane.

Se împlinesc douăzeci și cinci de ani de la înființarea Lectoratului de limbă catalana de la Departamentul de Lingvistică Romanică, Limbă și Literaturi Ibero-romanice și Italiană al Facultății de Limbi Străine din cadrul Universității București, în cursul 1992-1993.

Președinta onorifică al celui de al XVII-lea Colocviu este Jana Balacciu Matei (Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti) iar comitetul organizator a inclus pe Sanda Reinheimer Rîpeanu, Oana-Dana Balaș, Mioara Angheluță, toți de la Universitatea București și Xavier Montoliu (Institució de les Lletres Catalanes) care a fost Lector de catalană la Universitatea bucureșteană între 1992 și 1996.

jana balacciu
Jana Balacciu Matei, care a câștigat anul trecut Premiul Ramon Llull de Traducció Literària este președinta celui de al XVII Colocviu de Limbă și Literatură Catalană

Acest eveniment universitar a reunit aproximativ o sută de cercetători și filologi specializați, traducători, precum și alți specialiști în teme relaționate, sosiți din Germania, Spania, Statele Unite, Franța, Ungaria, Rusia, Elveția și Cehia. Unii dintre participanți sunt profesori asociați ai rețelei universitare de studii catalane coordonate de Institutul Ramon Llull din Barcelona cum sunt Joan Llinàs (Universitatea din București), Maria Dasca, profesoară la Universitatea Harvard sau Pau Bori de la Universitatea din Belgrad.traducatori

Predarea limbii catalane în România

În cursul 1992-1993 la cererea Universității București se înființează lectoratul de limba catalană cu titularizarea doctorei Sandra Reinheimer Rîpeanu care era atunci șefa Departamentului De lingvistică Romaniacă, Italiană, Castellană și portugheză. Lectoratul a fost incorporat departamentului și oferă de atunci cursuri facultative de limbă catalană și de asemenea cultură și literatură catalană.

De atunci, neîntrerupt, lectoratul a avut ca titulari pe Xavier Montoliu Pauli (1992-1996), Glòria Roig (1996-1997), Joan Llinàs Suau (1997-2016) și Jordi Cassany Bates (începând cu cursul 2017-2018).

pen catala

Editura Meronia a produs până astăzi 41 de titluri din literatura catalană cuprinse în Biblioteca de Cultură Catalană în limba română. Rodoreda, Cabré, Abelló, Llull, Blai Bonet, Víctor Català, Joan Sales, Rosseló-Pòrcel, Carme Riera, Monzó, Calders, între alți autori traduși.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


 


Trimite și altora