Cel mai bogat om din lume este spaniolul Amancio Ortega fondatorul Zara

Cel mai bogat om din lume este spaniolul Amancio Ortega fondatorul Zara

Trimite și altora


Amancio Ortega, misteriosul fondator spaniol al Zara, a devenit cel mai bogat om din lume devansându-l pe Bill Gates, potrivit Forbes.

Acţiunile companiei spaniole Inditex, au crescut cu 2,5%, ceea ce a făcut ca averea lui Ortega să ajungă la 79,5 mld. dolari, potrivit aceleiaşi surse. Veniturile nete ale lui Bill Gates sunt în prezent de „doar” 78,5 mld. dolari.

În ciuda averii imense deţinute de Amancio Ortega, mulţi oameni nici măcar nu au auzit de el.

„Gurul” spaniol în vârstă de 80 de ani este o persoană discretă şi oferă, în general, puţine interviuri presei.

Ortega a fondat gigantul fashion Zara în 1975, alături de soţia sa de la acea vreme. Astăzi, compania sa de retail, Inditex SA, care deţine în portofoliul său brandurile Zara, Massimo Dutti şi Pull&Bear, are peste 6,600 de magazine în întreaga lume.

Maximul exponent al categoriei oamenilor care au reuţit pe cont propriu, Amancio Ortega este un mogul care a pornit de jos.
Biografii săi spun că a renunţat la şcoală la vârsta de 12 ani pentru a face livrări pentru un croitor.

Apoi a deprins rapid meseria confecţionării hainelor şi a început să croiască rochii şi lenjerie în propria sufragerie, alături de prima sa soţie, Rosalia Mera. Aceasta a fost de altfel, alături de el, cofondatoarea Inditex, firma din spatele Zara.

Inditex a devenit cel mai mare retailer de modă din lume, dar nu prin ori­ginalitate, ci copiind modelele de îmbră­căminte propuse de marile case de modă, pe care apoi ei le ofereau la preţuri pe care să şi le poată permite oamenii obişnuiţi. Ortega a deschis primul magazin Zara în oraşul La Coruna din Spania în 1975. Inditex are acum magazine la New York, Londra sau Milano.

Sursa: ZF


Trimite și altora