Feria de Abril 2018 din Barcelona – prima participare românească

Feria de Abril 2018 din Barcelona – prima participare românească

Trimite și altora


  • Mai mult de un milion de vizitatori în 10 zile la Feria de Abril 2018 în Barcelona
  • În anul centenar, asociațiile românești din Catalunya promovează împreună România la marea sărbătoare iberică

Oricare descendent al lui Quijote, născut în Spania sau hispano-parlante de pe aiurea, știe ce este Feria de Abril. Fie că e andaluz, madrilen, vasc sau catalan a participat la una sau a auzit măcar de marea sărbătoare cu 147 de ani de istorie. Un reper cultural iberic, Feria de Abril înseamnă spectacol, bucurie, petrecere, flamenco și rochii spectaculoase, mojitos, rebujito sau evantaie sofisticate alături de generoasele parillas (grătare) încinse.

feria de abril
Barcelona / foto: RoBarna

Anul acesta Feria de Abril din Barcelona are și culoare românească. Roberto Vâlsan, președintele Asociației Culturale Române din Sabadell (ACROS), este responsabil de unul dintre pavilioanele din piața forumului barcelonez poartă tricolorul pe fațadă în anul centenar. Centrul Cultural Robarna din Barcelona și celelalte ONG-uri, firme și sponsori implicați în proiect au făcut imposibilul pentru organizarea în foarte scurt timp a activităților pe durata a zece zile.


Un „iarmaroc” întins pe durata a zece zile lungi de vară în orașul mediteranean unde este sâmbătă în fiecare zi mai puțin duminica. Metropola catalană căutată de turistul avid de tot ce e pitoresc venit de te miri unde cinci continente împrejur. Cadru ideal pentru comunitatea românească din Catalunya să „vândă” cultură și tradiții. Un milion de vizitatori au trecut prin Feria de Abril anul trecut. Anul acesta nu vor fi mai puțini.

Feria este o vitrină amplă deschisă unui public avid de experiențe noi, neobișnuite pentru turiștii care invadează orașul; o astfel de experiență este pentru ei dansul popular ‘ciudățel’ (comentariu real) adus dintr-o țară din sud-estul îndepărtat. Ansamblul asociației Eminescu din Tarragona a dat măsura măiestriei artiștilor nostru la deschiderea de vineri. Un grup de pasionați de tradiție, cum sunt toate cele din diaspora. Artiști cu nimic mai prejos decât dansatorii flamenco din pavilionul de alături. Doar diferiți. Cu atât mai furtunoase aplauzele.

dansuri barcelona
Ansamblul asociației Eminescu din Tarragona – Barcelona / foto: RoBarna

O glumă veche despre un vânzător de frigidere la Polul Nord vorbește despre arta negustorului și lucrurile bune din viața noastră. Lucian Neacșu, de la Senator Wine România, a prezentat la Feria de Abril o gamă de vinuri albe și negre în țara viței-de-vie. D.O. Rioja ar face bine să se tremure, vinurile cu care Monșer a venit la Barcelona sunt aici ca să rămână.


Diaspora este o sumă de experiențe rezultate din acțiuni individuale voluntare motiv pentru care proiectele culturale consistente se conturează lent. Mulți se alătură unui proiect din care apoi se nasc ONG-uri, o rețetă atipică dar care se dovedește funcțională. Cu trecerea timpului unele dintre aceste grupări se consolidează și dezvoltă programe, după puterea fiecăreia dintre ele. ACROS a marcat trei ani de la înfrățirea cu Asociația Culturala a Moldovenilor din Spania condusă de Igor Cereteu.

inline 1
Feria de Abril 2018 Barcelona / foto: RoBarna

Lucrurile par mai simple în diaspora, vorbim aceeași limbă, mâncăm sarmale, dansăm pe aceeași muzică iar femeile sunt la fel de frumoase. Nu e nimic despărțit ca să unim ceva, ne înfrățim. Simplu. Iar când alături este și Consulul Onorific al Republicii Moldova la Barcelona, Jaume Planas Debes, asocierea pare încă mai naturală.

consul onorific moldova
Feria de Abril 2018 Barcelona / foto: RoBarna

La standul de carte al librăriei Punct din Barcelona o tânără catalancă căuta după „un libro de rumano facil, încerc să îl impresionez pe socrul meu, e din Tecuci” surâde victorioasă cu „Păcală – carte de colorat” în mână. Cărțile semnate de scriitori de limbă română tipărite în spaniolă au fost deasemenea un punct de interes.

punct
Raftul librăriei Punct din Barcelona / foto: RoBarna

RoArt Marinela Clim cu cămăși românești tradiționale, a venit din Almendralejos, o localitate îndepărtată, gard în gard cu Portugalia în cealaltă extremă a peninsulei iberice. „Nu pot refuza invitația voastră, nu contează dacă am sau nu unde dormi patru zile, doar să mă luați de la aeroport” ne-a spus și s-a urcat în avion. Astfel de oameni compun diaspora asociativă, v-am spus că suntem norocoși.

roart marinela
RoArt Marinela în Barcelona / foto: RoBarna

Daniela Sălăgean și Taller Pintura D&V expun artă populară, artizanat, icoane și obiecte din lut.


Pe simeze Magda Popovici oferă lucrări de o excepțională calitate. Ieșite dintr-o galerie de artă doar pentru că pictorița a ținut foarte mult să participe la pavilionul românesc în pofida eforturilor evidente pe care a trebuit să le facă pentru a onora invitația. Lucrări cotate la sume respectabile, asemenea reputației pictoriței, continuă pentru încă trei zile să facă parte din oferta românească la Feria de Abril.

Magda Popovici
Magda Popovici în Barcelona / foto: RoBarna

Centrul Cultural Robarna a propus sâmbăta trecută o întâmplare nemaivăzută pentru acest gen de manifestare, prezentarea a două scriitoare din diaspora, poeta Marina Dirul și prozatoarea Diana Burlacu, despre eveniment citiți pe larg aici.

marina dirul / diana burlacu
Maria Liciu, Marina Dirul, Diana Burlacu / foto: RoBarna

Sâmbăta viitoare în penultima zi a manifestării ne vom bucura de prezența unei poete dragă nouă, Laura Cătălina Dragomir. Vine din Ulldecona cu două volume de versuri despre care vom vorbi împreună cu Corina Tulbure și traducătoarea Maria Liciu.

laura catalina dragomir

Duminică, în ultima zi, are loc un turneu de table care se anunță incendiar iar Feria de Abril 2018 se încheie târziu în noapte cu un spectaculos El Clasico oferit în transmisiune televizată în pavilionul ACROS de compania MaxDSS:

barca madrid

Cum să nu iubești Barcelona?


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /



Tombola încă mai este de vânzare până duminică inclusiv, costă 5 euro biletul, cu premii interesante. Tragerea la sorți va fi duminică 6 mai 2018.

Trimite și altora