Flori de Asia

Flori de Asia

Trimite și altora


  • De Florii facem o călătorie la antipozi pentru a vedea cum se vede începutul primăverii acolo.
  • Florile de cireș, în Japonia și florile de prun, în China creează un spectacol de culoare și parfum.
  • Flori de primăvară a căror apariție este asociată frumuseții, purității, sugerează speranța.

O caracteristică a prunilor este înflorirea timpurie, încă din lunile de iarnă. Bobocii florilor de prun simbolizează în tradiția chineză perseverența și curajul. Pinul și bambusul de asemenea înmuguresc încă din iarnă iar mugurii lor simbolizează determinare, modestie și onestitate. Cel mai important este însă faptul că florile anunță sosirea primăverii, un nou început.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


În cultura chineză, florile de prun sunt considerate a fi unul dintre cele ”patru nobile” care se deschid în toiul iernii. Acestea sunt asociate cu câte o valoare umană. Orhideea reprezintă puritatea, bambusul – justiția, crizantema – smerenia iar prunul – noblețea. Filosoful Neo-Confucian Zhu Xi ascociază florile de prun cu prosperitatea și armonia.

Floarea de prun, originară din sud-vestul Chinei, are cinci petale care simbolizează cele cinci binecuvântări: longevitate, prosperitate, sănătate, virtute și trai bun. Nuanțele acesteia pot fi roz-roșcat, alb sau gălbui. Din China pomul fructifer s-a extins mai apoi în Korea și în Japonia.

Chinezii au, de asemenea, un dans tradițional dedicat acestor flori de prun care se dansează cu ocazia Anului Nou Chinezesc, sărbătoare care coincide cu înflorirea copacilor. Aceste flori au fost prezente în cultura chineză încă din timpuri străvechi, fiind un element central în poeme și picturi în timpul dinastiei Tang, cu apogeul în dinastia Song (960 – 1279 d. Hr.).


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Japonia la rândul său este cunoscută pentru cultul pentru minunatele flori de cireș (sakura). Au chiar și o sărbătoare dedicată înfloririi cireșilor, numită ”contemplarea florilor”. La fel ca și în China, în Japonia florile de cireș sunt un element central în muzică, pictură, poezie sau teatru. Festivalul florilor de cireș este o sărbătoare reprezentativă în Țara Soarelui Răsare care atrage anual un număr important de turiști. Cultul florilor este originar din religia șintoistă în care elementele naturale sunt adorate, reprezentând zeități (kami). Se credea că cireșii găzduiau zei drept pentru care făceau obiectul venerației, aducându-li-se ofrande sub formă de alimente, numite ”sake”( orez și vin).

Trimite și altora