‘Flori de ie’ – spectaculoasa prezentare de straie traditionale feminine la Iasi de ziua Unirii

‘Flori de ie’ – spectaculoasa prezentare de straie traditionale feminine la Iasi de ziua Unirii

Trimite și altora


‘Comorile românești’, la Iași

Peste 150 de costume tradiționale românești autentice au fost expuse în Sala Voievozilor din Palatul Culturii din Iași, cu ocazia Zilei Unirii. Vernisajul expoziției s-a intitulat: „Bijuterii feminine, pasiuni și vicii de altădată (secolele XIX-XX)”

‘Flori de ie’ este un proiect proaspăt, centrat pe ia populară romanescă, gândit și prezentat, din dorința și nevoia de a readuce în atenție acest gen de artă populară, împletit inevitabil cu viața cotidiană a fiecărui individ din România, timp de sute de ani. Colecția numără câteva zeci de costume populare românești vechi de la câteva zeci de ani, la o sută și chiar mai mult.

digi dolce focus 2017

Toate produsele pe care noi le recuperăm le readucem în atenția femeilor. Ele sunt bazate 100% pe modele originale de acum 100 de ani. Pentru fiecare produs pe care îl avem există un produs autentic vechi”, a declarat Cristina Chiriac, fondatoarea proiectului.

ie bluza 11
foto: perfect reflection / fb

Fiecare ie reprezintă o poveste de viață, un mod de a trăi și a munci, un vis. Iile au fost restaurate, analizate și certificate de către un expert etnograf, tocmai pentru că ia românească nu reprezintă doar o simplă lucrătură manuală în culori.

ie bluza 12
foto: perfect reflection / fb

Ia este artă, creativitate, muncă plină de răbdare, dar și simbol energetic sublim, sumă de elemente de decor antropomorf sau geometric inteligent stilizat – un întreg original!

ie bluza 14
foto: perfect reflection / fb

Istoria neamului românesc se regăsește în acest obiect vestimentar și doar ochiul inspirat poate să descifreze și să aprecieze povestea ce se ascunde în IE.

ie 13
foto: perfect reflection / fb

“Sunt anumite cusături pe care le-am pierdut. Punctul gras nu se mai folosește de femeile care cos iile. Este greu de făcut și s-a pierdut tradiția. Iile care sunt mărgelite le facem într-o anumită zonă, cele care sunt de altă culoare, în altă zonă. Suntem într-o continuă mișcare”, a mai adăugat Cristina Chiriac.

laura chiriac
Laura Chiriac / Vernisaj „Flori de ie” 24 Ian 2017; foto: perfect reflection / fb

Totodată, în ziua de 24 ianuarie, când se împlinesc 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, accesul publicului la toate aceste obiective muzeale va fi gratuit, între orele 10.00 și 17.00 (ora 16.30 – ultima intrare).

ie bluza 10
foto: perfect reflection / fb

Vernisajul expoziției „Bijuterii feminine, pasiuni și vicii de altădată (secolele XIX-XX)”.

Expoziția va rămâne deschisă în perioada 24 ianuarie – 26 martie 2017, la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /



Trimite și altora