Inter-ministeriala pe tema diasporelor europene, București, 18 martie 2019

Inter-ministeriala pe tema diasporelor europene, București, 18 martie 2019

Trimite și altora


Miniștri, ambasadori și alți responsabili pentru politicile privind diasporele europene s-au întâlnit la București într-o reuniune informală propusă de Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni. Este prima astfel de propunere de discuție la acest nivel pe tema migrației intra-europene iar Palatul Parlamentului a fost gazda în virtutea președinției rotative a Comunității Europene de care România este responsabilă în acest semestru.

diaspora 1
foto: Sevastian Hulub / RoBarna, Barcelona

Pentru țările din Vest politicile privind migrația între țările membre UE se rezumă la preocupările pentru inserția noilor veniți dinafara continentului care presupun seturi de măsuri care au prea puțin în comun cu tema reuniunii. România nu are problema asta, are în schimb altele, hemoragia masivă și constantă de forță de muncă este doar una dintre ele, poate cea mai gravă.

Țările din vest sunt receptoare nete de fluxuri migratoare și își administrează comunitățile noilor veniți după politici pe termen mediu și lung menite să le compenseze îmbătrânirea populației.

Spania de exemplu prevede un deficit de forță de muncă de 100.000 de înalt si mediu calificați pentru următorii 10 ani și va forța pentru a-i obține, 250.000 de nou veniți în fiecare an sunt necesarul pentru care regatul își aranjează politici, iar dacă mare parte dintre aceștia pot proveni din interiorul comunității europene cu atât mai convenabil pentru ei.

Și țările din est, în marea lor majoritate cu istorie democratică scurtă, au aceeași problemă cu îmbătrânirea populației dar din cauze diametral opuse, le pleacă dintre granițe un mare număr de cetățeni spre țările din vest, adică exact cele al căror reprezentanți au fost parteneri de discuții de la inter-ministeriala prezidată de ministra Intotero. Dincolo de ineditul acțiunii aducerea la aceeași masă a furnizorilor și receptorilor migrației intra-europene ar putea duce la concluzii interesante în viitor.

diaspora 2
foto: Sevastian Hulub / RoBarna, Barcelona

Deocamdată, această primă reuniune s-a rezumat o declarație de intenții, nu se știe nimic despre felul în care a fost primită propunerea la nivel inter-european, rămânem de moment cu lectura listei demnitarilor care au participat la ea ca unic semnal al manierei în care subiectul diaspora ar putea fi abordat de acum înainte. Declarația de presă de la final și fotografia de grup făcută pe repede înainte, cu două ore înainte de ora programată, nu sunt de bun augur ci semnale că cineva a dorit să scape de subiect cu o bifă în agendă și nu cu mult mai mult.

Mass-media europeană a fost dezinteresată de subiect dar asta poate că nu a fost tocmai rău, noi suntem obișnuiți să umblăm cu sandwich-ul în rucsac, ei nu.

diaspora 3
foto: Sevastian Hulub / RoBarna, Barcelona

Țări precum România au pierdut startul în cursa pentru forța de lucru tânără în primul rând din cauza salariilor mici pe care au putut să le ofere comparativ cu economiile consolidate dar la aceasta se adaugă multe alte disfuncționalități specifice fiecărei foste comuniste în parte. Dimensiunea diasporei românești este disproporționat de mare față de bulgari de exemplu, nu este nici măcar comparabilă cu invazia polonezilor în vest din anii 90. Ungurii sau cehii au ales în proporție mult mai mare să rămână în țările lor în condițiile în care și economiile lor au trecut prin dificultăți asemănătoare cu ale noastre, de unde se poate trage concluzia că factorul economic este unul important dar nu este singurul care contează în decizia viitorului emigrant.

Ironia este reunirea la aceeași masă a unor responsabili europeni care au, toți, aceeași problemă, îmbătrânirea populației, dar au interese divergente în ceea ce privește rezolvarea ei care implică incisiv administrarea fluxurilor migratorii între granițele europene; Vestul vrea să îi rețină și-ar mai vrea pe când România și i-ar dori întorși.

Imigranții din est sunt preferați celor din nordul africii sau orientul mijlociu din motive culturale evidente, sunt mai bine instruiți, se integrează mai ușor, au în comun valori mai mult sau mai puțin comune și, sunt la fel de flămânzi ca oricare alții. Vor continua să contribuie la coborârea vârstei de pensionare din țările vestice, astăzi România nu are argumente convingătoare nici măcar pentru a stopa dorința de plecare a celor care au o singură viață iar despre politici coerente pentru întorși nici măcar nu se aduce vorba dincolo de heirupismele propagandistice.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Bătălia pentru forța de muncă a început de câteva decenii dar cum în București încă e aglomerație pe stradă semnele nu sunt clare.

Trimite și altora