Legale – De ce o legalizare cu Apostila de la Haga este o problemă şi ce nu ştim despre asta?

Legale – De ce o legalizare cu Apostila de la Haga este o problemă şi ce nu ştim despre asta?

Trimite și altora

Una din problemele cu care se confruntă frecvent cetățenii români aflați pe teritoriul Regatului Spaniei atunci când au de demarat diverse proceduri legale și administrative este aşa numita legalizare cu Apostila de la Haga a documentelor emise de autoritățile române.

De ce acest tip de legalizare constituie o problemă?

Pentru că aceasta se poate obține doar din România, instituțiile cu atribuții exclusive în această direcție fiind Prefecturile, Camerele Notarilor și Tribunalele, iar căile legale pentru obținerea acestui tip de legalizare sunt, din păcate, puține. Practic, cetățeanul are la dispoziție doar câteva variante, și anume:

  1. Solicitarea legalizării cu apostila de la Haga prin intermediul oficiilor consulare (doar în cazul actelor emise de autoritățile administrației publice centrale și locale), procedură care durează maxim trei luni;
  2. Deplasarea titularului actului în România;
  3. Prin procură notarială, titularul împuternicind o altă persoană în acest scop;
  4. Prin împuternicire avocațiala;
  5. Folosind serviciile unor firme specializate, caz în care trebuie încheiat un contract cu acestea.

Din punctul de vedere al duratei până la obţinerea actului legalizat, varianta cea mai rapida – dar și cea mai puțin comodă – este cea a deplasării în România. În cazul în care se recurge la varianta împuternicirii unei persoane fizice sau a delegarii unei persoane juridice de aici, timpul de așteptare este de maxim 10 zile iar costurile pornesc de la 60 de euro, putând ajunge până la 90 de euro.

În cazul actelor emise de autoritățile administrației publice centrale și locale (certificate de naștere/căsătorie/deces, certificate de stare civila – Anexa nr. 9, certificat de cazier judiciar, adeverințe privind calitatea de asigurat, eliberate de Casele de Asigurări de Sănătate ale județelor, și alte acte din categoria mai sus menţionată ), există și alte variante de obținere a legalizării cu Apostila de la Haga despre care extrem de puțini cetățeni români au cunoștință și cărora nimeni nu le face publicitate.

Prima ar fi aceea că, în Instrucțiunea Ministerului Afacerilor Interne nr.82/2010 privind organizarea și desfășurarea activității de eliberare a apostilei pentru actele oficiale administrative, în Capitolul II, la Art. 6 punctul (2), litera b) se specifică foarte clar că “Aplicarea apostilei poate fi solicitată de: a). […], b). soțul/soția titularului actului ori de o ruda de până la gradul II cu titularul actului. […]”, caz în care este necesar să se facă dovada gradului de rudenie. Costul obținerii apostilei de la prefectură este de 25 RON, ceea ce înseamnă aproximativ 5,62 de euro la care se adaugă costul trimiterii documentului, care oscilează între 8 și 10 euro, depinzând de firma de curierat cu care se face expedierea. Se ajunge astfel la un total de 15 euro, timpul fiind același, de maxim 10 zile, în funcție de conexiunile firmei de transport.

O altă variantă, absolut legală, este aceea de a contacta personal o firmă din România, din orașul reședință de județ unde urmează a fi aplicată apostila, și de a solicita acesteia, în mod direct, efectuarea acestui serviciu. În acest caz, firma respectivă va trimite pe mail sau fax clientului formularul de contract pe care acesta urmează să îl încheie cu ei în vederea obținerii apostilei, formular pe care acesta îl va completa, îl va semna și îl va trimite împreună cu documentul pentru legalizare cu Apostila de la Haga, în Romania. Costurile în acest caz vor fi mult mai mici, pentru că acest serviciu se va achita la prețul pieței de servicii din România și nu la prețul pieței din Spania. Timpul, și în acest caz, va fi de aproximativ 10 zile calendaristice.

Trebuie menționat faptul că, în general, prefecturile eliberează apostila în aceeași zi în care se solicită acest lucru.

Iată, deci, că există și posibilități, economice, de obținere a apostilei. Totul este ca înainte de a demara orice acțiune în acest sens, să ne informăm temeinic pentru că doar așa putem evita să pierdem bani inutil.

Pentru orice detalii sau lămuriri suplimetare ne puteți contacta telefonic la numerele afișate mai jos sau ne puteți găsi la biroul nostru de pe strada Sant Joan de la Salle, nr. 35 din Barcelona (în imediata vecinătate a Consulatului General al Romaniei ).

Ingrid HODIVOIANU

Traductora – intérprete jurada de rumano

PIÑANA ABOGADOS


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Servicii juridice si avocatura
Telefon: 662.11.26.06
E-mail: traduromspa@hotmail.com

Trimite și altora