Manresa: Hram al bisericii Teodora de la Sihla celebrat duminică

Manresa: Hram al bisericii Teodora de la Sihla celebrat duminică

Trimite și altora


  • Duminică, 6 august, creștinii aparținători parohiei Sfânta Teodora de la Sihla din Manresa au participat la Hram, slujba specială dedicată sărbătoririi patroanei parohiei

sfanta sihla manresa

Hram sau sărbătoarea numelui patronului lăcașului de cult, este unul dintre evenimentele care marchează calendarul fiecărei biserici. Astăzi, 7 August, credincioșii ortodocși care aparțin de biserica din Manresa își sărbătoresc patroana, pe sfânta Teodora de la Sihla. Pentru că ieri a fost zi liberă și, mai mult, s-a celebrat Schimbarea la Față, o altă sărbătoare importantă a verii creștine, Hramul și Schimbarea la Față au fost marcate împreună, o dublă sărbătoare, îmbogățind astfel spiritualitatea românească în călduroasa duminică de vară ortodoxă spaniolă.


Publicitate
dolce telekom


O bogată afluență de public, în pofida așteptărilor pentru un august de vacanță, o slujbă urmărită cu interes de credincioșii prezenți, susținută cu har de părintele Purcărea, după toate canoanele și sprijinită de corul bisericesc al parohiei, au fost coordonatele unei reuniuni reușită și plină de emoție a comunității românești din Manresa / Spania.

„În pofida decorațiunilor sumare ale bisericii ortodoxe din Manresa, am uitat pentru un timp că nu sunt în România, m-am simțit ca în biserica de acasă, de lângă Focșani, unde obișnuiam să merg” spune Manuel Pleșa, Consulul General al României la Barcelona, prezent, alături de soția sa, Violeta Pleșa, la ceremonie.

biserica manresa

Istoria vieții sfintei Teodora de la Sihla, patroana bisericii, pe care am auzit-o ieri, spune istoria unui personaj care și-a dedicat a doua jumătate din viață credinței după ce în prima jumătate a încercat să facă pe plac conveniențelor sociale. S-ar putea traduce prin credința într-o a doua șansă de care oricare dintre noi ar trebui să aibă parte, să își poată găsi drumul indiferent cât de mare ar fi fost ratarea în prima parte a vieții. Viața în diaspora este o astfel de a doua călătorie.

Ceremonia a fost urmată de o masă tradițională la care au fost invitați toți cei prezenți la slujbă. În plin post, dezlegarea la pește a sărbătorii schimbării la față cu care a coincis hramul, ne-a dat prilejul degustării celui mai bun borș de pește din Spania, în care somnul de Ebru ar fi făcut invidios pe cel mai pretențios dintre cunoscători. Responsabil de minunăție este Vlad Mircea, care conduce un restaurant undeva prin Navas, nu ezitați să îi treceți pragul, merită.


Publicitate
digimobil


Preotul Costinel Purcărea ne spune că au participat la pregătirea bucatelor mulți dintre credincioșii din parohie, prea mulți pentru a-i putea enumera aici, „vinovați” cu toții pentru gustările cu icre, salate sau cartofii speciali. Nominalizăm aici doar pe Vasile Ilban de la care a venit un platou de bacalao (un pește specific foarte apreciat în peninsula Iberică) pregătit după o rețetă secretă unică, veche de mai mult de 100 de ani, care ne-a lăsat fără cuvinte.

Am avut bucuria să cunoștem ieri o comunitate românească unită, despre care am mai scris cu prilejul Sărbătorii Interculturala Manresa, oameni inimoși, așezați în platoul Manresa venind din diverse zone ale țării și care s-au cunoscut aici adunați în jurul bisericii Sfânta Teodora de la Sihla pe care o păstorește cu mare dăruire preotul Costinel Purcărea sprijinit de familia sa. Oamenilor le place să se adune, să vorbească românește și să se mândrească cu copiii care li s-au născut aici. Copii care vorbesc românește, nici nu concep altcumva, indiferent dacă unii vor intreprinde drumul înapoi spre România sau nu.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


 


Trimite și altora