Ministrul pentru romanii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, cu privire la situatia invatamantului in limba romana in Ucraina

Ministrul pentru romanii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, cu privire la situatia invatamantului in limba romana in Ucraina

Trimite și altora


Andreea Păstîrnac, ministrul pentru românii de pretutindeni a reiterat următoarele poziții cu privire la învățământul în limba română din Ucraina:

Abordarea unor subiecte legate de situaţia învățământului în limba română din Ucraina este un demers firesc și mereu prezent în întâlnirile noastre cu reprezentanții românilor din această ţară.

Evident, dialogul nostru cu comunitatea română din Ucraina și autoritățile ucrainene în legătură cu acest subiect s-a intensificat în contextul dezbaterilor actuale din legislativul ucrainean cu privire la Proiectul de Lege privind învățământul în Ucraina, având în vedere interesul legitim al României ca această lege să nu afecteze învățământul în limba română din.

Comunitatea românească din Ucraina, una dintre cele mai importante din punct de vedere istoric, cultural, dar și ca pondere demografică, participă activ la ansamblul vieții democratice din acest stat. Păstrarea identității lingvistice este parte integrantă a identității comunității românești din Ucraina, iar învățământul în limba română joacă un rol esențial în păstrarea acesteia.

Limba română este studiată în clasele pre-universitare pe teritoriul statului ucrainean, în centrele urbane, dar și în zonele rurale, cu același interes prin care este promovată și studiată limba oficială, cea ucraineană. Încurajarea diversității lingvistice și culturale este un element constitutiv al valorilor europene și democratice.

Este important ca acest proces amplu de consolidare a limbii ucrainene ca limbă de stat să nu afecteze drepturile lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale, inclusiv celei românești, și vom continua să sprijinim formele de studiu, programele și proiectele educaționale și de comunicare în limba română, în cooperare cu autoritățile din statul de reședință.


Trimite și altora