Nu se dă amendă pentru nedeclararea domiciliului fiscal in afara tarii până la 1 decembrie 2018

Nu se dă amendă pentru nedeclararea domiciliului fiscal in afara tarii până la 1 decembrie 2018

Trimite și altora


  • Nedeclararea domiciliului fiscal înafara României este pasibilă de amendă pentru cei care pleacă după 1 decembrie 2018.
  • Ultima poziție oficială a ANAF la solicitarea deputatului pentru diaspora Doru Coliu infirmă zvonurile

Președinta ANAF, Mirela Călugăreanu confirmă în răspunsul la adresa pe care deputatul de diaspora Doru Coliu a trimis-o fiscului că amenzile aplicabile celor care nu declară domiciliul fiscal înafara țării se aplică doar celor care se stabilesc în străinătate după 1 ianuarie 2018.

coliu 1

Amenzile prevăzute în ordinul ministrului finanțelor care cere cetățenilor stabiliți în străinătate să își declare domiciulul fiscal pentru a evita dubla impunere vor fi aplicabile doar celor care părăsesc țara după 1 ianuarie 2018.

coliu 2

„Am primit răspunsul de la ANAF în legătură cu chestionarul de stabilire a rezidenței fiscale, cum se va aplica legea și cărora persoane” spune deputatul Coliu și adaugă: „Prin amabilitatea doamnei Președinte ANAF Mirela Călugăreanu avem confirmarea că nu va fi amendat nici un român care a plecat din România înainte de 01.01.2018 și nu și-a completat chestionarul”

Trebuie menționat că declararea rezidenței fiscale în altă țară a românului stabilit acolo are sens și este o lege care există în toate țările europene. Are ca scop evitarea dublei impozitări a veniturilor obținute din salarii sau alte surse și trebuie reglementată. Legea românească prevede că cetățeanul trebuie să dovedească că nu are venituri în țară și nu invers, fiscul să dovedească existența veniturilor impozabile pe care să le urmărească, drept pentru care guvernul alege calea ușoară și impune declarația de plată a impozitelor înafara țării.

Oricum ar fi declarația de rezidență fiscală în afara țării este un pas pe care oricare dintre noi îl va face la un moment dat, este convenabilă simplificarea situației fiscale a fiecăruia dar nu forțat așa cum au încercat să o facă prin amenințarea cu amenzi aplicabile celor plecați după 2012 ca până acum. Specificarea de astăzi vine să clarifice faptul că nu va fi aplicată amenda retroactiv ci se va pretinde celor care pleacă după ianuarie 2018 să facă declarația de stabilire a domiciliului fiscal în țara în care realizează venituri.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Deputatul Coliu crede că „autoritățile statului conduse de PSD-ALDE au vrut să sperie românii din Diaspora cu amendă, pentru a-i determina să completeze chestionarul de stabilire a rezidentei fiscale” pentru că „în chestionarul de stabilire a rezidenței fiscale, prin ordinul ministrului de finanțe, PSD-ALDE vrea să afle unde locuim în diaspora, unde muncim în diaspora..” Întrebări care nu au nici o legătură cu stabilirea rezidentei fiscale. „Pentru a stabili rezidenta fiscală este de ajuns o hârtie din partea statului unde locuim în diaspora, conform căreia să rezulte că noi ne plătim taxele pe venit în țara respectivă” completează.

Deputatul de diaspora crede că de fapt amenințările cu amenda și solicitările datelor personale de rezidență ale cetățenilor stabiliți în diaspora au un substrat electoral și acuză coaliția de guvernământ că „nu urmărește decât să stabilească rezidența fiscală pentru ca apoi să spună: cine nu are rezidența fiscală în România, nu mai votează la alegerile din România”

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook.


Trimite și altora