Sfanta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului

Sfanta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului

Trimite și altora


Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi, 15 August, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfanta Maria Mare, cel mai de seamă eveniment religios al anului, din grupul sărbătorilor care o preslăvesc pe Sfânta Fecioară Maria . În popor se spune că este ziua care desparte lunile calduroase de cele reci. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este cunoscut sub numele de Sfântă Măria Mare sau Uspenia (in denumirea slavă).

Icoana Adormirii Maicii Domnului o înfățișează pe Fecioara Maria stând întinsă pe un pat, având în jurul ei pe apostolii Domnului. Capul ii este ușor ridicat, iar mâinile împreunate i se odihnesc pe piept; trupul fiind tămăiat de Sfantul Petru.

Hristos este prezent în spatele patului, purtând în mainile Sale sufletul Maicii sale sub forma unui prunc înfășat. Deasupra acestei scene, Maica Domnului este așezată pe tron într-o mandorlă pe care îngerii o poartă spre ceruri, reprezentare care vine să întărească înălțarea ei la ceruri.

Încă din 2001 de când Parohia „Sfântul Gheorghe“ a luat fiinţă , când preotul Aurel Bundă a fost trimis în Barcelona de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale să organizeze o parohie, în fiecare an, în 15 august, biserica devine neîncăpătoare.

”În această zi de sărbătoare de Sfanta Maria, sau Adomirea Maicii Domnului, românii se adună cu mic cu mare la biserică” ne spune preotul Aurel Bundă.

preotul aurel bundaData începerii sărbătoririi, instituirii acestui praznic în data de 15 august este incertă. Se spune că această dată marchează consacrarea unei biserici închinate Maicii Domnului și nu ziua adormirii Maicii Domnului. Informații despre existența acestei sărbători nu avem decât din secolul V înainte. Locul ei de origine este probabil Ierusalimul, căci în vechile sinaxare georgiene, ziua de 15 august reprezenta sărbătoarea aniversării anuale a sfințirii unei biserici a Maicii Domnului, zidită în sec. V între Ierusalim și Betleem.Generalizarea sărbătorii a fost facută de către Împaratul bizantin Mauriciu (582-603) in Rasarit , iar in Apus de catre papa Teodor I (642-649).

De regulă, în bisericile ortodoxe, Adormirea Maicii Domnului se găsește pe peretele vestic al naosului.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), la 15 august își serbează onomastica peste 2,2 milioane de romani. Cele mai multe sunt femeile, peste 1,8 milioane. Cele mai frecvente nume sunt Maria, Mariana, Marinela si Mioara. Bărbații, peste 410.000 la numar, poartă cel mai adesea nume ca Marian, Marin ori Marinică.

Tradiţional, ocrotitorul marinarilor în bisericile ortodoxe din România, Serbia, Bulgaria şi Grecia era Sfântul Nicolae, iar în bisericile ortodoxe din fostul imperiu rus, ocrotitorul marinarilor militari este Sfântul Andrei.

Din 15 august 1902 Maica Domnului a fost oficializată ca ocrotitoare a marinarilor militari români. De atunci, cu excepţia perioadei regimului comunist când Ziua Marinei a fost sărbătorită în ultima duminică a lunii iulie, în fiecare an la 15 august, marinarii serbează Ziua Marinei Române.

În ziua de 16 august se deschise sezonul nunţilor, care se încheie la 14 noiembrie, până la intrarea în postul Crăciunului. În acest interval, se desfăşoară târguri şi iarmaroace de toamnă şi praznice de pomenire a celor trecuţi la viaţa veşnică.

În această zi, creştinii se roagă intens pentru împlinirea unei dorinţe, ştiut fiind că Fiul Maicii Domnului împlineşte, mai ales în această zi, orice dorinţă celui care se roagă.

În tradiţia populară, în intervalul 14-16 august, femeile însărcinate respectă o datină numită „cercurile Maicii Domnului”. În aceste zile, pentru ca Sfanta Maria să le ajute şi să le protejeze să nască fără probleme prunci sănătoşi, viitoarele mame nu lucrează.Datina este respectată încă cu sfințenie în zona Moldovei, unde de altfel s-a constatat că în această zonă se nasc mulți copii.

În credinţa populară, Maica Domnului protejează întreaga familie şi menţine armonia şi sporul casei.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Dorim bucurie si pace sufletească tuturor acelora care poartă de la Sfântul Botez numele Maicii Domnului.

Trimite și altora