Siminică, bufonul copilăriei noastre a stins luminile

Siminică, bufonul copilăriei noastre a stins luminile

Trimite și altora


Artistul, acrobatul și comicul de circ Siminica, pe numele real Simion Avram, a murit la vârsta de 81 de ani.

„Pentru circul românesc, Siminica este un nume mai mult decât emblematic și faptul că el nu mai este creează un gol pe care probabil ca nu îl va umple nimeni de acum încolo. E adevarat că și epoca s-a schimbat și clovnii par că nu-și mai găsesc locul în scenă, dar circul fără clovni nu poate exista. Siminica a fost și un artist extrem de iubit de către colegii săi. Despre el se spune că a fost acel clovn care a transformat plânsul în râs și care a adus mereu acel ceva pe care numai el a știut să îl aducă și care de-acum ne va lipsi profund. Circul a fost casa lui”, a mai spus Bogdan Stanoevici directorul circului de stat, în declarația pentru ziare.com.

Născut într-o cușcă a leilor transformată în vagon de circ, Siminica a copilărit în lumea circului: bunicul său era instrumentist în Orchestra „Bercuini”, tatăl său cânta la trombon și realiza pasaje comice, iar mama sa era „amazoana” și, în timpul liber, vânzătoare la casele de bilete.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


A debutat la 7 ani, într-un spectacol în care executa numere de acrobație, contorsionism și diverse giumbușlucuri. În scurt timp, Siminica și sora sa, Elena, executau în arenă câteva numere de neuitat de dublu trapez și alte acrobații. Au devenit vedete cu numere în programul mai multor circuri, precum Bernea, Antonio, Palladium, Franzini etc.

Dupa ce Elena s-a căsătorit cu un alt celebru acrobat, Sandi Bernea, Siminica s-a retras. Elena a murit însă în timpul unei acrobații, iar ulterior Siminica i-a preluat numărul de acrobație.

In 1954, Siminica a devenit angajat al Circului de Stat din București, de unde a demisionat după trei ani, în urma unor divergențe politice cu conducerea. O vreme a lucrat la gara Obor, unde descărca scânduri.

A fost reangajat la Circul de Stat, inițial ca recuziter, dar a revenit în arenă în aplauzele publicului. În momentul în care un coleg s-a îmbolnăvit, a început să parodieze diferite numere de circ.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


În 1987, Siminica s-a pensionat, dar a revenit în arenă un an mai târziu, unde a activat, atât în țară, cât și în străinătate, până în 1995.

Trimite și altora