Topinambur – ”Cartoful” pentru Diabetici, o cercetare interesantă

Topinambur – ”Cartoful” pentru Diabetici, o cercetare interesantă

Trimite și altora


După 20 de ani de cercetări, primul soi de topinambur românesc va intra în producția de masă.

Topinambur, numit și „picioică”, „măr-de-pământ”, „morcov-porcesc”, „nap porcesc”, „pere-iernatice”, „guli”, „cartoful săracilor” (din maghiară) este o plantă înrudită cu floarea soarelui. Este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemeni cartofului, tuberculii subterani. Numele de topinambur provine de la tribul amerindian „Topinambas”.

Tuberculii de topinambur au un gust dulceag. Ei pot fi folosiți în salate sau fierți în apă sărată sau fripți ca și cartofii pai sau ca suc obținut din tuberculi. A început să fie utilizat tot mai mult ca hrană pentru bolnavii de diabet, deoarece conține un polizaharid care este suportat de bolnavii cu o glicemie crescută. Mai poate fi utilizat și la obținerea unor băuturi alcoolice.

Conțin doar 31 kcal. la 100 g și peste 75% apă.

satelit televizor

După 20 de ani de lungi cercetări, o echipă de la Stațiunea Legumicolă Buzău a reușit să pună la punct tehnologia primului soi de topinambur din România. Specialiștii din întreaga lume îl consideră drept “planta viitorului”.

„Soiul de topinambur românesc trimis pentru omologare și brevetare provine din exemplare ameliorate culese din două locații, zona Călărași și din mai multe localități din zona Munților Buzăului. Acesta este o resursă naturală ieftină, nemodificată genetic, care poate fi cultivată cu succes în toate zonele țării, fără îngrășăminte chimice de sinteză, erbicide, pesticide sau insecticide, producțiile la unitatea de suprafață fiind foarte mari, ajung și la 120 de tone la hectar, iar beneficiile medicinale și alimentare sunt de necontestat”, a declarat, pentru AGERPRES, cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Soiul de topinambur românesc, are o înălțime de peste 3 m și o producție anuală de peste 100 tone de tuberculi la hectar. Florile sunt folosite în medicina naturistă, iar tulpinile pentru gustul lor dulceag.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


„Noul soi atinge o înălțime de aproape trei metri, tulpinile pot fi folosite cu succes la realizarea perdelelor de protecție, dar și în domeniul energetic, masa vegetativă aeriană a plantei fiind compusă în special din tije lemnoase folosite pentru producerea peleților, combustibil prețios pentru centralele termice, producția de biomasă la unitatea de suprafață obținută de la topinambur depășind de câteva ori celelalte plante similare de cultură”, a concluzionat cercetătorul Costel Vânătoru.

Trimite și altora