Ziua Romanilor de Pretutindeni

Ziua Romanilor de Pretutindeni

Trimite și altora


  • Duminică 28 mai Diaspora sărbătorește Ziua Romanilor de Pretutindeni

Ultima duminică din luna mai a fiecărui an este oficial declarată Ziua Romanilor de Pretutindeni. Printre manifestările dedicate Diasporei cu acest prilej:

Împreună cu Institutul Cultural Român, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei și Parohia Ortodoxă Română din Salamanca, Ziua Românilor de Pretutindeni va fi marcată de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi la Salamanca, în Piața de Las Ursulas, unde pe data de 28 mai  va avea loc un  spectacol de muzică populară românească susținut de interpreții Ilie Caraș, Ștefania Rareș și Elisabeta Turcu.

În Barcelona, Asociația pentru Promovarea Culturii din Parets del Valles împreună cu revista Robarna marchează Ziua Romanilor de Pretutindeni cu prilejul concertului de muzică populară susținut de Maria Ciobanu, Ionuț și Doinița Dolănescu la Casal Can butjosa din Parets del Valles, Duminică de la orele 16,00.

digi dolce focus 2017

Sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni continuă în data de 2 iunie cu Dezbaterea Istorie culturală și istoricitate”, care se va desfășura la Tel Aviv, Israel la inițiativa Organizaţiei Unitare a Evreilor Originari din România (A.M.I.R.). Evenimentul vizează evidențierea legăturii prin cultură și educație dintre evreii originari din zona Iași, stabiliți în Israel și realizarea unei incursiuni în specificitatea comunității de evrei originari din România.

Pe data de 4 iunie, la Cernăuți, Ziua Românilor de Pretutindeni va fi sărbătorită pe scena Teatrului Muzical-Dramatic „Olga Kobyleanska”. În acest context, comunitatea românească din regiunea Cernăuți va avea ocazia să participe la un eveniment cultural careva reuni pe aceeași scenă artiști români din nordul Bucovinei și Țară, care vor promova valorile populare românești autentice în cadrul unui concert extraordinar de muzică tradițională românească.

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv în 28 mai, anul acesta. Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce își asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României, având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase.

 

foto: IEH
sursa:MRP


Trimite și altora