Despre Abuzurile Suferite de Unii dintre Români in Spania

Despre Abuzurile Suferite de Unii dintre Români in Spania

Trimite și altora


Dragi cititori,

     Din pacate, in ultima perioada, am tot ascultat clienti care se plangeau de diferite abuzuri pe care le intalnesc la locul de munca si chiar, copiii acestora, in institutiile publice de invatamant pentru simplul motiv ca sunt romani. Dupa cum, probabil, multi dintre voi stiu, imi iubesc nespus de mult tara unde m-am nascut, Romania, si trebuie sa recunosc ca toate cauzele romanilor care sufera abuzuri imi provoaca o mare tristete si dezamagire.

      Voi incerca, prin intermediul acestui articol, sa va dau cateva sfaturi ce trebuiesc urmate daca va veti gasi in situatia unui abuz de acest gen. Este important de stiut ca orice cetatean strain cu resedinta stabilita in Spania are aceleasi drepturi si obligatii ca si cetatenii spanioli, conform Legii numarul 4 din data de 11 ianuarie 2000, despre drepturile si libertatile strainilor in Spania si integrarea sociala a acestora (Ley 4/2000, de 11 de enero, sobre derechos y libertades de los extranjeros en España y su integración social.
Articoulul 3 din Legea amintita spune clar ca: “Los extranjeros gozarán en España de los derechos y libertades reconocidos en el Título I de la Constitución en los términos establecidos en los Tratados internacionales, en esta Ley y en las que regulen el ejercicio de cada uno de ellos. Como criterio interpretativo general, se entenderá que los extranjeros ejercitan los derechos que les reconoce esta Ley en condiciones de igualdad con los españoles.”

       Acestea fiind spuse doresc sa reamintesc romanilor rezidenti in Spania ca NU trebuie sa ramana indiferenti in cazul in care suferim diferite abuzuri fie ca se produc la locul de munca, fie in institutiile de invatamant sau in orice alta imprejurare. O sa va dau exemplul unei situatii nefericite care mi s-a intamplat chiar mie. Dupa ce am absolvit Masterul in Avocatura Internationala, conform legii spaniole, aveam posibilitatea de a omologa titlul de avocat, ceea ce am si facut. Prima etapa era de a ma inscrie in Colegiul de Avocati din Barcelona si timp de 3 ani puteam exercita profesia de avocat sub tutela si indrumarea unui avocat spaniol. Pe aceasta perioada de timp, Colegiul de Avocati din Barcelona mi-a emis un carnet de avocat european. Mai mult decat atat, acelasi organism mi-a emis o rezolutie conform careia aveam dreptul de a exercita profesia de avocat in cadrul Serviciului de Asisteta Juridica. Cum va puteti da seama ei erau cei care imi trimiteau clientii din oficiu, cum tot ei erau responsabili sa efectueze si plata acestor servicii.

       Dupa o perioada de timp in care mi-am facut datoria, chiar in momentul in care trebuia sa primesc plata serviciilor prestate, aceeasi institutie publica prin intermediul functionarilor acesteia, m-au chemat personal la sediu pentru a-mi spune ca eu nu aveam dreptul de a-mi exercita profesia si ca am comis o ilegalitate in ceea ce priveste munca prestata clientilor din oficiu. Modalitatea in care mi-au vorbit, m-au umilit, tipand la mine si spunandu-mi ca propriul card de avocat comunitar, EMIS DE EI, era fals a fost, din punctul meu de vedere, un abuz psihologic si o lipsa de etica extrem de grava. Toate acestea s-au intamplat dupa ce si-au dat seama care era tara mea de origine, adica Romania. Imi aduc aminte ca si-au permis inclusiv sa puna la indoiala veradicitatea documentelor mele oficiale, emise de Institutiile de invatamant din Romania.

       Este foarte clar si mai mult decat evident ca eu NU aveam cum sa ofer asistenta judiciara din oficiu daca ei NU m-ar fi admis in Barou si NU mi-ar fi trimis clienti din oficiu. Chiar daca eroarea era de partea lor nu s-au abtinut in a ma insulta atat prin atitudine cat si verbal. Evident ca nu am putut ramane indiferenta in privinta acestui abuz si am reclamat toata aceasta situatie Consiliului National al Avocaturii Spaniole, adica Organului Superior, si evident dreptatea a fost de partea mea, dandu-mi castig de cauza. Problema este ca nu am vazut nici o sanctiune in acest caz, nu am vazut ca doamna aceea care mi-a vorbit atat de urat, pe nedrept, sa fi fost trasa la raspundere.

legal_assist
Am decis sa va povestesc toate acestea pentru a va sfatui sa reclamati orice tip de abuz, NU lasati sa treaca neobservata o astfel de situatie, NU menajati oamenii care nu stiu sa se comporte cu noi, romanii, care considera ca meritam sa fim tratati astfel deoarece suntem romani.

     Avem aceleasi drepturi ca oricare cetatean spaniol sau european, trebuie sa ne facem respectati in comunitatea in care traim, trebuie sa denuntam toate abuzurile facute la adresa noastra daca dorim sa schimbam ceva.

“TACEREA, PASIVITATEA SAU SUPERFICIALITATEA OAMENILOR ONESTI, CINSTITI ESTE: CONDITIA SUFICIENTA PENTRU TRIUMFUL NESTINGHERIT AL RAULUI.”

...

Av: Florentina Marin


Trimite și altora