Venezuela – Președintele mărește salariul minim; ajunge la aproape 1€ pe lună

Venezuela – Președintele mărește salariul minim; ajunge la aproape 1€ pe lună

Trimite și altora
  • 3
    Shares

Șeful statului spune că va îngenunchea „dușmanii” regimului: opoziția politică și mediul de afaceri

Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, a decretat triplarea salariului minim în Venezuela care ajunge astfel la 3 milioane de bolivari (moneda locală), echivalent cu mai puțin de un euro, într-o țară bogată până în urmă cu un deceniu. Inflația, scăpată de sub control, a avut anul trecut o rată de peste 2.700%.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Decizia triplicării salariului minim este reacția conducătorului statului la ceea ce el numește „războiul economic” purtat împotriva puterii de opoziția politică sprijinită de mediul de afaceri în tentativa acestora de a-l îndepărta de la putere. „Primele elemente ale programului de guvernare includ protecția venitului minim garantat, de aceea voi decreta creșterea salariului minim la 3 milioane de bolivari” a declarat șeful statului. În opinia lui, măsura va intra în vigoare imediat pentru a face față inflației care lovește bogata Venezuela.

În luna martie, guvernul Maduro a inițiat un sistem de reconversie monetară care taie trei zerouri monedei naționale a cărei valoare a căzut în picaj ca efect al hiper-inflației și recesiunii economice ce devastează țara. Astăzi, la schimbul neoficial – considerat ilegal – un dolar se schimbă cu 2,9 milioane de bolivari iar la casele de schimb agreate cu 2,2 milioane de bolivari, în timp ce, la cursul oficial al Băncii Naționale din Venezuela, schimbul este de 1 dolar la 80.000.

Anunțul privind creșterea salariului minim coincide cu numirea unui nou guvernator al Băncii Centrale a Venezuelei care va avea misiunea de a controla inflația galopantă de care suferă țara sud-americană, cândva o prosperă economie. Opoziția îl acuză pe Nicolas Maduro de a fi principalul responsabil pentru grava griză economică pe care o parcurge țara în ultimii ani. Evaluările Fondului Monetar Internațional sunt sumbre: prețurile în Venezuela vor urca haotic în următorii doi ani iar economia se va contracta cu 15% în 2018 și 6% în anul următor.

  • 3
    Shares