Val de căldură extremă în următoarele șase zile

temperaturi extreme

  • Se anunță temperaturi de peste 40 de grade la umbră pe parcursul mai multor zile la rând
  • Autoritățile recomandă precauție în special persoanelor vârstnice și copiilor

Vara a început oficial vineri iar Europa se confruntă chiar de la început cu temperaturi extreme. Se vor înregistra temperaturi mai mari cu între cinci și zece grade peste normalul perioadei mai multe zile la rând.

caldura mareFurtunile care au devastat continentul în weekend vor lăsa locul unui val de aer fierbinte de peste 40 de grade la umbră pe parcursul mai multor zile în zone extinse din Franța și Italia cu vârfuri care vor depăși 40 de grade în Spania.

Agenția spaniolă de meteorologie (Aemet) avizează că începând de miercuri se va produce un val de căldură care va afecta peninsula, cu maxime care vor putea ajunge la 42 de grade. AEMET consideră că „intensitatea, durata și extinderea acestui episod de temperaturi atât de ridicate” ne pune în fața unui fenomen meteorologic advers de dimensiuni „excepționale”.

Va dura cel puțin șase zile și va cuprinde mare parte din Europa de Vest, din Peninsula Iberică până în Franța și Germania.

„Zone extinse de la Madrid la Paris, Belgia, Frankfurt și Berlin se pot aștepta la perioade prelungite de temperaturi excesive, de 35 grade la umbră sau peste” scrie site-ul specializat Accuwheather.

Temperaturile ridicate pot fi în mod special mai periculoase pentru persoanele în vârstă și copii.

caldura mare iunie

Incendiu devastator in Portugalia

incendiu portugalia

Cel puțin 57 de persoane au murit până la această oră în Portugalia din cauza catastrofalului incendiu de pădure declanșat sâmbătă în regiunea Pedrógão Grande din centrul țării, după cum au anunțat autoritățile prin vocea ministrului de interne, Jorge Gomes. Focul a cauzat de asemenea 59 de răniți, printre ei un număr nedeterminat de pompieri.

Din totalul de victime mortale, cel puțin 30 au decedat în propriile autoturisme cuprinse de flăcări pe o șosea între Figueiró dos Vinhos și Castanheira de Pera, în districtul de Leiria, unde „familii întregi” au rămas prizoniere focului.

„Suntem în fața celei mai mari tragedii cu victime pentru un eveniment de această natură” a asigurat primul ministru portughez Antonio Costa care a subliniat că trebuie luate măsuri pentru ca tragedii de acest nivel să fie evitate în viitor.

Incendiile nu au fost intenționate, după cum informează poliția judiciară portugheză. Directorul poliției judiciare, Jose Maria de Almeida Rodriguez, a subliniat astăzi că nu există o „mână criminală” care să fi provocat incendiile din regiunea Leira, după cum informează ziarul Publico. Șeful poliției a dezvăluit că agenții au identificat un număr de arbori afectați de furtuna electrică care a lovit regiunea cu puțin timp înainte de izbucnirea incendiului.

O parte dintre incendiile declanșate au fost provocate de furtuna electrică. Primul ministru portughez a declarat că cele 60 de focare de incendiu sunt declanșate de arbori incendiați de fulgere, consemnează France Press.

Spania a trimis în această dimineață două avioane Canadair specializate în stingerea incendiilor de pădure pentru întărirea dispozitivului pompierilor portughezi.

Franța, prin comunicatul emis de consilierul de interior, anunță că pune la dispoziția pompierilor portughezi 3 avioane specializate.

Frig in Spania. Unde va fi cel mai frig?

frig in spania

  • În Pirinei  și în Sistemul Muntos Iberic temperaturile pot coborî până spre -15 grade C, iar în interior de Catalunya până la 8 grade sub zero
  • Vântul va sufla cu putere în puncte din Girona și Lleida, cu rafale de până la 120km/h

Doi ani de la ultimul episod de frig intens în Spania, un val de aer înghețat provoacă temperaturi negative generalizate. În Catalunya, Proteccio Civil a activat alerta pentru un ambient înghețat care deja ne acompaniază și pe care l-a calificat de „excepțional”.

Unde va fi cel mai frig?

Evident, în zonele înalte se va resimți cel mai puternic. În Pirinei și în Sistemul muntos Iberic se vor putea atinge 15 grade sub zero. Senzația termică poate fi de -30 grade celsius datorită vântului intens.

satelit televizor

În zone de interior ale Catalunyei frigul se va resimți accentuat. „În zonele Lleida, Pla de Lleida, Anoia, Bages, Osona, Moyanés, Montanyes de Prades, Vallés Oriental și Occidental precum și interior de Girona se pot atinge minime de -8 grade celsius în nopțile următoare” explică meteorologul Abel Queralt.

Este adevărat că luni temperaturile au fost de 17, 18 grade „însă pentru astăzi vom avea temperaturi sub zero în toată Catalunya” spune Queralt. „Doar zonele de coasta se vor salva de temperaturi sub limita de îngheț” adaugă.


Vântul va sufla cu putere, fapt pentru care senzația de frig va fi mai intensă


Vântul va fi protagonistul zilei de astăzi în Catalunya cu rafale de pâna la 120 km/h în puncte din Lleida și Girona. Și cu vântul, senzația de frig se va accentua. „La amiază nu se vor atinge 10 grade iar senzația va fi de iarnă autentică” notează meteorologul.

digi dolce focus 2017

Queralt prognozează că „miercuri dimineață va fi apogeul episodului de frig”


Frig în toată Spania


Intrarea valului de aer rece va afecta toată Peninsula, inclusiv dincolo de ea. Poate ninge pentru prima dată după 24 de ani în Ceuta. În Baleares de asemenea se așteaptă zăpadă, cu previziuni de 5 cm la 100m peste nivelul mării. Frigul riguros, care va fi mai accentuat în zonele înalte, de munte și în jumătatea estică a spaniei va face ca stratul de zăpadă căzut să reziste și să favorizeze formarea plăcilor de gheață.

Temperaturile maxime nu vor trece de 5 grade celsius în toată Spania pe parcursul mijlocului săptămânii, după care vor reveni la normalul perioadei.

 

Protección Civil activeaza alerta pentru ploaie intensa in Catalunya

ploaie

Luni, 19 Decembrie 2016 – 13:02 CET

Protección Civil de la Generalitat a activat alerta și a pus în aplicare planul de urgență pentru inundații puternice în Catalunya (Inuncat) din cauza incidentelor pe care aversele de ploaie le-au provocat în unele puncte din comunitate, în special în Lleida și în interiorul provinciei Tarragona. Cu câteva ore înainte a fost activată de asemnea pre-alerta planului Procicat ca măsură preventivă pentru eventualele incidente derivate din presiunea cauzată de vânturile puternice care suflă asupra coastei de Barcelona și Girona.

satelit televizor

Ploile care vor urma, intrate prin sud-est, pot fi acompaniate de grindină și vor avansa până în nord-est, afectând aproape toată zona pre-litoral catalană.

Recomandări

Protección Civil avizează că multe râuri și torenți coboară deja cu un debit ridicat și în creștere, cum este cazul râului Francolí en Vimbodí (Conca de Barberà) existând riscul de inundații punctuale pe parcursul serii.

Din acest motiv se recomandă evitarea deplasărilor în momentele de ploaie intensă, parcării autoturismelor în zonele de acțiune ale râurilor sau torentelor. Nici măcar să nu încercați recuperarea acestora dacă sunt prinse în zone unde există acumulări de apă (vaduri de apă sau parcări subterane inundate)