Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie

Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie

Trimite și altora


Miguel de Cervantes Saavedra s-a născut în Alcala de Henares în apropiere de Madrid la 29 septembrie 1547. Este considerat cea mai mare figură a literaturii spaniole și autor a ceea ce este probabil primul roman din istorie, „Don Quijote de la Mancha”, a doua cea mai vândută carte după Biblie în istoria tipăriturilor.

Nu există date despre educația sa inițială, se știe că atunci când era foarte tânăr s-a mutat la Madrid pentru a urma „Estudio de la Villa”, condus de profesorul de gramatică Juan López de Hoyos, care într-una dintre cărțile sale a publicat două poezii de Cervantes.

În 1569, acuzat că l-a rănit într-un duel pe Antonio Sigura, este căutat de autorități, așa că fuge în Italia, acolo se pune în slujba cardinalului Giulio Acquaviva și o vreme se dedică studierii scriitorilor italieni.

Scurt timp mai târziu a părăsit acea viață pașnică pentru a se alătura ca soldat căpitanului Diego de Urbina, care era responsabil de una dintre armatele celebrului general spaniol în serviciul pentru Italia, Miguel de Moncada. La bordul galerei „Marquesa”, la 7 octombrie 1571 a participat în bătălia de la Lepanto, unde o schijă i-a tăiat tendonul mâinii stângi, așa că de atunci a fost numit „El manco de Lepanto” (Ciungul din Lepanto).

În 1575, în timp ce încearcă să se întoarcă cu vaporul în Spania, o flotilă turcă îi interceptează, îl iau prizonier și este vândut ca sclav grecului Dali Mamí. Îl cumpără pentru că are scrisori de recomandare de la regalitate, asta l-a făcut să se gândească să ceară o răscumpărare bună și l-a ținut sclav în Alger. După 5 ani de captivitate și 5 încercări de evadare, a fost considerat foarte conflictual, așa că a fost înlănțuit și îmbarcat pe o navă cu destinația Constantinopol.

Nu ajunge la Constantinopol grație călugărului Juan Gil care intervine la timp cu bani suficienți să îl răscumpere. Se stabilește în Portugalia și își începe adevărata carieră literară, scrie „La Galatea”. Apoi se întoarce în Spania unde lucrează ca paznic, culegător de măsline și perceptor de taxe, funcție în care comite o escrocherie colosală, păstrând bani publici lucru pentru care este arestat și dus la închisoarea din Sevilla.

În 1597, în timp ce era închis, a conceput și a început să elaboreze cea mai mare operă literară a istoriei hispanice, „Don Quijote de la Mancha”.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Cervantes a murit de diabet la 22 aprilie 1616 la 69 de ani și a fost înmormântat în mănăstirea care a strâns fonduri pentru eliberarea sa din Alger, „Convento de las Trinitarias Descalzas”, deși locația exactă este un mister.

Trimite și altora