27 ianuarie – ziua internațională pentru comemorarea victimelor nazismului

27 ianuarie – ziua internațională pentru comemorarea victimelor nazismului

Trimite și altora

  • Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Nazismului se celebrează în fiecare an la 27 ianuarie.
  • În aceasă zi se comemorează eliberarea în anul 1945 a lagărelor naziste Auschwitch-BIrkenau

În timpul Holocaustului, Shoa – în ebraică – sau „soluția finală” – cum îi spuneau naziștii, au fost omorâți mai mult de 6 milioane de evrei, mulți dintre ei în lagărele de exterminare răspândite prin Europa.

Numai în Auschwitz au fost asasinați mai mult de 1,2 milioane de evrei, după calculele oferite publicității de institutul israelian Yad Vashem, mai cunoscut sub numele de Muzeul Memoriei Holocaustului din Ierusalim.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Primul lagăr de exterminare nazist a fost cel de la Dachau din apropiere de Munchen, o sinistră închisoare în care au fost inchiși evrei, comuniști, socialiști sau liberali pe care reimul nazist îi considera periculoși pentru viitorul „rasei supreme” pe care o visau. Prin Dachau au trecut peste 200.000 de prizonieri dintre care se consideră oficial că au murit 30.000, cu toate că cifra este una contestată.

Dachau a fost experimentul care a dat naștere unei adevărate rețele ale morții răspândite, cu zecile, pe întreg teritoriul european. Informațiile despre crimele comise în aceste lagăre arată vag tragediile umane ale epocii. Vedeți aici o hartă cu localizările documentate ale lagărelor cele mai cunoscute: EuropaPress

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook.


Trimite și altora