Partidul Popular spaniol cade astăzi. Sanchez este noul șef al guvernului spaniol

Partidul Popular spaniol cade astăzi. Sanchez este noul șef al guvernului spaniol

Trimite și altora


  • Partidul Socialist profită de rafala sentințelor judecătorești care pun pe Partidul Popular, focusul nemulțumirilor acumulate în ani
  • Gestiunea lui Mariano Rajoy pe teme delicate cum sunt bugetul, corupția sau chestiunea catalană a ajuns la ora decontului

Când Pedro Sanchez liderul socialiștilor spanioli a înregistrat vineri în Congres moțiunea contra lui Mariano Rahoy, partidul cu cele mai multe voturi din opoziție, PSOE, știa că acum este momentul, trebuia să o facă, nu va exista altul mai potrivit.

Cu fantasma Ciudadanos în mare formă venind din urmă și Albert Rivera în fruntea sondajelor de opinie despre intenția la vot, PSOE simte că momentul este acum. Nu era până să iasă la lumină doctoratul luat pe repede-înainte de șefa comunității madrilene ori înainte de sentințele pe cazurile de corupție care îngroapă Partidul Popular și nu va fi după ce Innes Arimadas va fi luat deja voturile gospodinelor frustrate.

Ar fi putut vota Albert Rivera alături de Rajoy? Da, numai că ar fi rămas alături de popularii deja dovediți corupți în instanță și ar fi trebuit să explice asta partizanilor partidului portocaliu, constituționalist, de sorginte catalană. Asta era premisa socialiștilor.

Pedro Sanchez știa că poate avea succes, că există posibilitatea să obțină cele 176 de voturi necesare pentru a-l face istorie pe Rajoy. Și, fără să promită nimic special și nici să convoace alegeri anticipate în câteva luni, liderul socialiștilor spanioli poate deveni președinte al guvernului cu voturile naționaliștilor din Țara Bascilor și al independentiștilor catalani care cu această ocazie se rup din imobilismul dictat de Puigdemont și linia dură impusă de acesta.

PDeCAT știe cum se joacă în politica mare și dau semne că retorica parlamentară este una dar căile prin care se obțin rezultatele sunt de multe ori alambicate. Relația strânsă cu PNV și experiența parlamentară fac din independentiștii catalani parteneri pentru viitorul nou lider al guvernului parteneri necesari. Terenul de joc s-a mărit. Catalanii vor să joace la Madrid, știu cum să o facă și au făcut ca naționaliștii Basci să îi pregătească valiza lui Rahoy.

O ocazie de aur

Sanchez spulberă visurile lui Albert Rivera care se vedea deja în scaunul de la Moncloa, cu capacitate de a forma un guvern și lăsând socialiștii ca a doua forță politică fără substanță, ne-necesară. Liderul socialiștilor este de astăzi noul lider al guvernului spaniol cu 180 de voturi, suficiente pentru ca Rajoy să devină istorie nefrecventabilă.

Ce pierde Rivera?

Pentru Ciudadanos nu este o știre de bun augur. Marile momente politice trebuiesc folosite iar pentru Ciudadanos era acum, după ce toate sondajele îi dădeau ca mari câștigători ai subiectului iscat de chestiunea catalană, timpul culegerii roadelor poziției dure pe care au adoptat-o. Ciudadanos vrea să golească pe cât posibil rezervorul votanților populari însă PP are structuri solide chiar dacă măcinate de neîncredere după recentele scandaluri de corupție la vârf înregistrate în ultimul timp.

Asta este ce a făcut Sanchez astăzi.


Trimite și altora