La fiecare 20 de minute, un șofer din București este amendat pentru folosirea telefonului mobil la volan.

La fiecare 20 de minute, un șofer din București este amendat pentru folosirea telefonului mobil la volan.

Trimite și altora


Asociația Siguranța Auto lansează campania „Sfinții Neocrotitori ai Smartphone-Condusului”, pentru a atrage atenția că icoanele de mașină nu îi protejează pe șoferi de pericolele folosirii telefonului când conduc.

satelit televizor

Conform unui studiu:

  •  Între 25% și 30% din populația lumii utilizează telefonul mobil la volan, fenomen care provoacă anual sute de mii de accidente rutiere grave, soldate cu decese sau dizabilități;
  • În SUA, folosirea telefonului mobil în timpul condusului provoacă 1,6 milioane de accidente, cu 500.000 de răniți grav și pierderea a 6.000 de vieți, potrivit datelor National Safety Council, 2015.
  • În 2015, în Europa, s-au înregistrat 26.000 de morți și 135.000 de răniți grav, iar în România, s-au înregistrat, anul trecut, 9.380 de accidente, soldate cu 1.893 de decese și 9.056 de răniți grav;
  • Potrivit Poliției Rutiere, la fiecare 20 de minute, un șofer din București este amendat pentru folosirea telefonului în timp ce conduce;
  • Cele 3-5 secunde în care conducătorii auto nu sunt atenți la drum înseamnă, la o viteză de 50 km/h, parcurgerea în orb a nu mai puțin de 42 de metri.
  •  Având în vedere această sumbră realitate, Asociația Siguranță Auto dă startul unei campanii de responsabilizare a șoferilor – „Ține mâinile pe volan, nu pe smartphone” – prin care atrag atenția că icoanele de pe bord și sfințirea mașinilor nu îi protejează de pericolele și că nu există „Sfinți Ocrotitori ai Smartphone-Condusului”.

București, 13 octombrie 2016

Deși legea interzice și sancționează folosirea telefonului mobil la volan, acest obicei este răspunzător, în toată lumea, de sute de mii de decese, vătămări grave sau dizabilități, care au ca efect pierderi financiare mari (asigurări sociale, medicale etc.), ce se situează la 600 de miliarde de dolari în SUA și 180 de miliarde de euro în Europa, anual. Doar într-un singur an, în SUA, șoferii trimit 200 de miliarde de apeluri și mesaje telefonice, acest obicei provocând 1,6 milioane de accidente, cu 500.000 de răniți grav și pierderea a 6.000 de vieți (National Safety Council, 2015). Un accident din patru este provocat de folosirea telefonului mobil la volan.

Nici Europa nu stă mai bine la acest capitol: în 2015, s-au înregistrat 26.000 de morți și 135.000 de răniți grav. Și în România, situația accidentelor rutiere este îngrijorătoare, numărul acestora crescând de la an la an: de la 7.300 de accidente, înregistrate în 2001, la 9.380 de accidente rutiere, în 2015, soldate cu 1.893 de morți și 9.056 de răniți grav – ceea ce înseamnă că peste 2.000 dintre accidentele auto din România, într-un an, sunt provocate de folosirea telefonului mobil la volan. Potrivit Poliției Române, un șofer din București este amendat, la fiecare 20 de minute, pentru folosirea telefonului mobil la volan. În ciuda sancțiunilor, mulți dintre șoferi preferă să încalce legea și să se expună pericolelor.

satelit televizor

Folosirea telefonului la volan, chiar și cu hands-free sau head-up display, determină o scădere a reflexelor șoferilor cu 30% față de situația din trafic. Astfel, în cele 3-5 secunde în care sunt mai atenți la ecranul smartphone-ului decât la trafic, șoferii parcurg, la o viteză de 50 km/h, 42 de metri în orb. Eroarea umană este responsabilă de 90% dintre accientele auto, la nivel mondial, arată statisticile.

Crede, dar ține mâinile pe volan!

Pe lângă aceste statistici îngrijorătoare, o altă realitate sumbră este că mulți dintre șoferii români cred că, prin accesorizarea mașinii cu iconițe sau cruciulițe sau prin sfințirea ei, sunt automat protejați de toate pericolele din trafic. Presupunerea că icoanele îi feresc de orice situație, inclusiv de lipsa responsabilității la volan, se dovedește a fi extrem de periculoasă. Pentru a atrage atenția asupra comportamentului periculos în trafic, generat de folosirea telefonului mobil la volan, Asociația Siguranța Auto lansează campania „Ține mâinile pe volan, nu pe smartphone”. Peste 9.000 de flyere care seamănă cu iconițele de mașină cu ilustrațiile Sfinților Neocrotitori ai Smartphone-Condusului au fost împărțite, astăzi, șoferilor, într-o intersecție aglomerată din zona Dimitrie Cantemir, din București. Prin această inițiativă, voluntarii au dorit să atragă atenția că icoanele îi protejează doar cât timp sunt responsabili la volan.

„A presupune că icoanele ne protejează în orice situație este pe cât de absurd, pe atât de periculos. Într-un fel, a crede că icoanele ne protejează de propria lipsă de responsabilitate socială înseamnă a crede în înseși ilustrațiile din imagine. Deși campanii de informare și educare cu privire la responsabilitatea la volan și siguranța rutieră s-au tot făcut, de-a lungul timpului, credem că prin umor putem îndrepta mai ușor moravurile, atenționând, astfel, printr-o altă abordare, mai actuală, că fenomenul sfinților ocrotitori ai smartphone-condusului nu există”, a declarat Virgil Mihailovici, Președintele Asociația Siguranța Auto.

Despre Asociația Siguranța Auto:

Asociaţia Siguranţa Auto este un ONG ale cărei servicii de prim ajutor, respectiv de siguranţă auto sunt recunoscute de către societatea românească ca fiind de utilitate publică. Asociaţia organizează campanii, evenimente şi acţiuni publice educative, în scopul reducerii numărului de accidente de circulaţie, prin educaţie.

Asociaţia editează, pe print, de peste un deceniu singura revistă de specialitate din Europa, Siguranţa Auto care este distribuită gratuit. Asociaţia desfăşoară mai multe campanii europene, de educaţie de prim ajutor, cursuri şi prezentări de siguranţă auto, demonstraţii de conducere defensive în şcolile româneşti.

Articol preluat cu amabilitatea: autoreport.ro


Trimite și altora