‘Batrana Europa, noile utopii’ – Dezbateri de Barcelona deschis de Mircea Cartarescu

‘Batrana Europa, noile utopii’ – Dezbateri de Barcelona deschis de Mircea Cartarescu

Trimite și altora


Noua ediție al Debat de Barcelona care se deschide astăzi, 06 februarie la Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona, își oferă tribuna gânditorilor europeni care, pornind de la premisele geografice, politice și simbolice ale europei, propun teorii care ar trebui să aducă în atenție nevoia de refondare a vechiului continent. Scriitorul român Mircea Cărtărescu, filozoful și activistul croat Srećko Horvat, elenistul spaniol Pedro Olalla, economista franceză Julia Cagé, scriitoarea și cineasta chineză stabilită la Londra Xiaolu Guo și scriitorul turc Hakan Günday, își oferă punctele de vedere despre starea actuală a proiectului european.

„Europa, se spune adeseori, este un continent obosit, în declin. Cu un viitor incert și în pană de inspirație, pare incapabil să dea răspunsuri amenințărilor și provocărilor prezentului: se întorc fantasmele autoritarismului și xenofobiei, se restrânge starea de bunastare și slăbesc solidaritatea sau respectul pentru drepturile umane și justiție. Un continent care părea că are un viitor strălucit pare astăzi incapabil să propună un proiect de viitor” se consemnează în prezentarea evenimentului.

Această percepție, a unei bătrâne europe fără energie și idei, este accentuată de proiecția demografică a unei populații îmbătrânite și poate fi pusă pe seama unor politici conservatoare care au cuprins întregul continent. Dar, nu sunt exact aceste generații deja trecute de prima tinerețe  cele care au fundamentat visul european, au protagonizat marile lupte pentru drepturi sociale și au crezut în promisiunea modernă pentru pace, democrație și bunăstare? Ce ecouri din trecut ar putea să ne dea cheia fundamentării unor noi utopii? De unde va veni noua avangardă a proiectului european?

Vor fi celelalte europe, cele care există deja în granițele geografice, politice și simbolice ale continentului, cele care vor propune noile proiecte, noile utopii menite să refundeze ideea europeană? Debat de Barcelona deschide tribuna acelora care susțin alternative, punctează alte istorii și pot ridica întrebări pe care batrana europa încă nu și le-a pus.

Debat de Barcelona, dedicat Europei, este deschis de unul dintre scriitorii emblematici ai literaturii române contemporane, Mircea Cărtărescu care susține conferința „Europa din capul meu” („L’Europa que tinc al cap”). Opera poetului și eseistului român descrie cu precizie diversitatea vieții contemporane europene și transcende viziunea unui continent determinat de granițe sau limitări. Pentru Cărtărescu, sensul europei stă în operele lui Kafka, Proust, Grass o Cervantes.

CCCB (Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona) dedică această ediție a Debat de Barcelona lui Zygmunt Bauman, inițiator și apărător al neterminatei aventuri europene.


Trimite și altora