Ministrul Educaţiei: Să refacem şcolile profesionale

Ministrul Educaţiei: Să refacem şcolile profesionale

Trimite și altora


Şcolile Profesionale şi cele de meserii au funcţionat în trecut cu bune rezultate iar accentul pe care îl pun pe ele ţările dezvoltate este o dovadă că pregătirea tinerilor pentru meserii care se cer la un moment dat în economia reală este calea de urmat. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat că este important să fie refăcută structura şcolii profesionale, în condiţiile în care economia unei ţări are nevoie ”de o varietate de oameni care au diverse profesii”, susţinând că ”nu trebuie să devină toţi savanţi, este utopic aşa ceva”. A precizat şi că există un proiect referitor la această temă care este în lucru la ministerul pe care îl conduce.

El a mai spus că foarte mulţi elevi ar dori să înveţe o meserie care să le permită să se angajeze undeva şi care să le fie utilă. ”Venim în întâmpinarea şi a familiilor acestor tineri şi cred că, în momentul de faţă, putem face un pas decisiv pentru a reforma, pentru a readuce la viaţă acest sistem al şcolilor tehnice şi profesionale”, a mai declarat ministrul. El a precizat că există un proiect în acest sens, care este destul de avansat. ”Proiectul este destul de avansat, în cursul acestei luni, cred că la sfârşitul lunii august să avem o primă formă care să îmbrace şi un gen de legislaţie în aşa fel încât, în această toamnă, să începem în forţă aceste şcoli”, a adăugat Mircea Dumitru.


Nu trebuie să devină toţi savanţi, este utopic aşa ceva


”Este foarte important să refacem structura şcolilor profesionale. Învăţământul tehnic şi profesional. O formă de educaţie şi de formare cu succes stabil în ţări foarte dezvoltate din vestul Europei, în Germania, Elveţia, Franţa, Spania şi unde foarte mulţi tineri sunt absolviţi fără să fie obligaţi să meargă doar pe filieră teoretică, o filieră care să fie străină de interesele şi aspiraţiile acestor tineri. Economia unei ţări, societatea are nevoie de o varietate de oameni care au diverse profesii, nu trebuie să devină toţi savanţi, este utopic aşa ceva”, a afirmat, joi seară, la Digi 24, Mircea Dumitru.


Trimite și altora