Sapte episcopi greco-catolici romani au fost beatificati de Papa Francisc


Papa Francisc a promulgat, marţi, decretul pentru beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici români care s-au jertfit pentru credinţă. Site-ul oficial al Sfântului Scaun precizează că este vorba despre Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, transmite RRInternational. Toţi au murit în închisorile comuniste sau în libertate riguros supravegheată de poliţia politică, Securitatea, în intervalul 1950-1970, fiindcă au refuzat să fie eliberaţi în schimbul renunţării la religia lor.

episcopi romani beatificati
Papa Francisc (Sursa foto Instangram Pope Francis (@franciscus)

România nu a trecut prin războaie religioase, nu a cunoscut practici inchizitoriale ori arderi pe rug. În Constituţia regală din 1923, bisericile Ortodoxă şi Greco-Catolică, ambele cu un rol uriaş în realizarea Marii Uniri din 1918, erau, deopotrivă, definite drept biserici naţionale. Scoaterea în afara legii a bisericii martire Greco-Catolice de către regimul comunist imediat postbelic s-a făcut după modelul şi la ordinul ocupanţilor sovietici, care nu puteau tolera autoritatea spirituală a Vaticanului asupra credincioşilor rămaşi în spatele Cortinei de Fier. Ca şi în vestul Ucrainei, greco-catolicismul din România a fost prohibit, iar zestrea sa imobiliară a fost fie naţionalizată, fie transferată Bisericii Ortodoxe. ‘Lupta mea s-a sfârşit, a voastră continuă’ – ar fi spus, pe patul de moarte, episcopul Iuliu Hossu. Cultul său a redevenit legal după Revoluţia anticomunistă din 1989 şi şi-a putut redobândi o parte din proprietăţi.


Românii au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


La ultimul recensământ, 86,5% dintre cetăţenii români s-au declarat ortodocşi, doar 4,6% romano-catolici şi mai puţin de un procent greco-catolici. Potrivit episcopului greco-catolic de Cluj, Florentin Crihălmeanu, este posibil că ceremonia de beatificare a celor şapte prelaţi să fie oficiată chiar de Papa Francisc, la Blaj, pe celebra Câmpie a Libertăţii, loc cu enormă încărcatură simbolică pentru identitatea românilor din Transilvania. Aceasta ar putea fi punctul culminant al vizitei pe care Sanctitatea Sa o va face în România în perioada 31 mai – 2 iunie.