75 de zile Dada

75 de zile Dada

Trimite și altora

Instituto Cultural Rumano
Plaza de la Lealtad, 3, entreplanta dcha. 28014 Madrid

Comunicat de presă

Madrid, 25 aprilie

75 de zile Dada

Pentru a marca una dintre cele mai importante aniversări culturale ale acestui an, Institutul Cultural Român de la Madrid (ICR) a organizat, pe durata a 75 de zile, varii activități menite să marcheze contribuția românească la mișcarea dadaistă. Seria de evenimente ’75 de zile Dada’ se încheie miercuri, 27 aprilie, cu două ateliere de colaj adresate elevilor și proiecția a două documentare inedite cu mărturii ale unora dintre fondatorii mișcării dadaiste.

În jurul expoziției cu lucrări de grafică de Marcel Iancu, Victor Brauner, M. H. Maxy și H.-M. Teutsch, realizate în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, Institutul a construit un întreg program cultural la sediu, în cele mai prestigioase instituții culturale madrilene, cât și în spațiul virtual. Astfel, după conferința internațională „Centenarul Dada: Cabaretul Voltaire și avangardele europeneˮ din data de 17 februarie, în datele de 17 și 24 aprilie publicul a putut participa la două vizite ghidate susținute de responsabilul galeriei Guillermo de Osma, una dintre cele mai importante galerii madrilene specializate în arta modernă. José Ignacio Abeijon a vorbit publicului despre mișcarea dadaistă și artiștii care s-au afiliat „spiritului dadaˮ, contribuția românească la internaționalizarea mișcării, ramificațiile spaniole și reverberațiile dadaiste în arta secolului XX.

Ateliere de colaj pentru elevi

În colaborare cu Casa del Lector, instituție literară madrilenă de referință, Institutul Cultural Român de la Madrid, organizează, în data de 27 aprilie, la Casa del Lector, două ateliere de colaj pentru elevi. Acestea vor fi conduse de Alexandru Iatan, tânăr artist român stabilit la Madrid, care lucrează în această tehnică și care a realizat identitatea vizuală a seriei de evenimente ce stau sub semnul Centenarului dadaismului. Atelierele au o parte teoretică, în care li se prezintă elevilor tehnica colajului, temele politice și sociale specifice acestei forme de artă, precum și rolul jucat de colaj în arta dadaiștilor. În cea de-a doua parte, elevii vor realiza propriile colaje.

 7zile dada

Interviuri inedite cu dadaiști

În seara zilei de 27 aprilie, de la ora 19.00, vor fi proiectate în Auditoriul Casa del Lector două documentare inedite din colecția „Arhivele secolului XXˮ realizate de Societatea de Radiodifuzione Franceză în anul 1971. Cele două filme conțin amintiri și anecdote ale artiștilor care au fondat Cabaretul Voltaire în Zürich, dar și ale celor care au fost martorii sfârșitului mișcării dadaiste la Paris. Printre artiștii intervievați se numără Marcel Iancu, Richard Huelsenbeck, Hans Richter, Julius Evola, Philippe Soupault ori Man Ray.

ateliere dada madrid

Blog în limba spaniolă dedicat avangardelor românești

Dincolo de evenimentele punctuale, Institutul Cultural Român își propune să pună la dispoziția publicului vorbitor de spaniolă informații aprofundate despre mișcarea de avangardă românească. În acest scop, a lansat blogul vanguardiasrumanas, care se dorește a fi un instrument de referință despre dadaism și mișcările născute din acesta în România.

Detalii suplimentare puteți obține la:

Institutul Cultural Român de la Madrid icrmadrid@icr.ro

Telefon: +34 917 589 566 http://www.icr.ro/madrid/
Facebook: IcrMadrid; Instituto Cultural Rumano


Trimite și altora