De ce nu poartă America numele lui Cristofor Columb?

De ce nu poartă America numele lui Cristofor Columb?

Trimite și altora


Cristofor Columb este o personalitate foarte enigmatică si controversata a istoriei. Nu se cunosc detalii despre viaţa lui dinaintea anului 1485, se ştie cu siguranţa că are două locuri în care se spune că este înmormântat: Sfântul Dominic (Santo Domingo, Haiti) şi Sevilla.

S-a spus că ar fi fost italian, spaniol, francez, caracterizările ce îl au ca subiect au creat doi poli: unii au spus că era foarte cinstit, demn, mândru, meritând să fie sfânt; alte documente notează necinstea, lăcomia, ipocrizia, caracterul urât.

Anul 1492 l-a facut să intre în istorie prin traversarea Atlanticului şi descoperirea Americii. Regele Portugaliei nu a vrut să îl susţină în încercarea sa de a traversa Atlanticul si marinarul a mers în Spania, unde a primit sprijinul reginei Isabela a Castiliei. Pe 12 octombrie 1492 a debarcat în Guanachari, insula San Salvador.

satelit televizor

S-a născut în Genova şi mai avea doi fraţi: Bartolomeu si Giacomo. Bartolomeu a fost cel care a devenit cartograf în Portugalia şi cunoştea foarte bine continentele şi apele. El l-a convins pe fratele său că în vest se mai află un continent ce aşteaptă să fie descoperit.

Cristofor s-a îmbarcat de foarte tânăr şi a devenit marinar. El, ca şi Bartolomeu, cunoştea hărţile, a călătorit foarte mult, acţionând chiar şi ca pirat, vorbea italiana, dar nu scria în această limbă, vorbea spaniola şi latina, scria în ambele.

Evreu spaniol stabilit în Genoa, el a ajuns să fie “Amiralul oceanului” şi descoperitorul Americii, în ciuda faptului că a fost lipsit de onoarea ca noul continent sa-i poarte numele, dintr- o simplă confuzie.

Numele America, menţionat pentru prima data în anul 1507, provine de la un alt navigator, Amerigo Vespuci, care a ajuns în America, însa după Columb, în 1501. Acesta nu este vinovat în acest fapt, ci un călugăr cartograf (Martin Waldseemȕler) care a numit “Lumea Nouă” după numele lui Vespuci, nedreptăţindu-l pe Columb, doar din cauză că mărturiile lui Amerigo au fost mai convingătoare şi deoarece Columb crezuse că descoperise Asia (Indiile Orientale).

În anul 1506, la Valladolid, a murit Cristofor Columb şi a fost înmormântat provizoriu lângă Sevilla. Pe patul de moarte, el a cerut să fie înmormântat pe insula Santo Domingo, ceea ce s-a şi întâmplat. Tot acolo a fost înmormântat şi fiul său, Domingo.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Evenimentele istorice au făcut ca, din confuzie, osemintele lui Domingo să ajungă la Sevilla, crezându-se că sunt ale tatălui său. Astfel se elucidează şi misterul celor două morminte ale lui Columb si acela al numelui Americii.

Trimite și altora