Istorie românească la Oviedo

Istorie românească la Oviedo

Trimite și altora


  • Expoziția „Pons Traiani Drvbeta. Între Hispania și Dacia” se deschide astăzi 15 mai 2019 la Muzeul de Arheologie Asturias din Oviedo / Spania
  • Timp de o lună, până la 15 iunie 2019 poate fi vizitată de publicul spaniol și român

Actul inaugural, în prezența autorităților române și spaniole, va fi precedat de o conferință susținută de istoricul spaniol David Soria Molina, care va ilustra personalitatea împăratului Traian și strategiile romane în timpul războaielor dacice (101-106 d.C.), și de cercetătorul român Florian Matei Popescu, care va prezenta publicului date și informații despre extinderea Imperiului Roman, punând accent pe perioada cuceririlor de la Hispania la Dacia.

Expoziția valorifică pentru publicul larg rezultatele cercetărilor arheologice derulate la Drobeta și prezintă 94 de piese, din patrimoniul Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin, printre care artefacte romane, specifice secolelor II-III p. Chr, precum și informații, fotografii și planuri ale monumentelor care alcătuiesc ansamblul de arhitectură romană de la Drobeta (Podul lui Traian, castrul, termele și amfiteatrul militar).

Podul lui Traian de la Drobeta, acest simbol al romanității nord-dunărene, reprezintă punctul central în tematica expoziției și, totodată, o punte de legătură între două civilizații europene, situate la extremitățile de vest și est ale Imperiului: Hispania și Dacia.

De asemenea, expoziția se organizează în contextul celebrării a 1900 de ani de la momentul la care împăratul roman Hadrianus, moștenitorul lui Traian, acorda Drobetei rangul de municipium, în ideea în care se acceptă anii 118/119 p. Chr. ca dată pentru acest eveniment.
Expoziția se poate vizita în perioada 15 mai -15 iunie la Muzeul de Arheologie Asturias din Oviedo, Calle San Vicente, 3, 33003 Oviedo, Asturias.

Program de vizită:
Miercuri-Vineri: 9:30-20:00
Sâmbătă: 9:30-14:00 şi 17:00-20:00
Duminica și sărbători legale: 9:30-15:00

Acest proiect de diplomație publică și culturală marchează perioada deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Inaugurarea va avea loc în data de 15 mai, în prezenţa doamnei Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, a doamnei Maria Floarea Pop, directorul reprezentanței de la Madrid a Institutului Cultural Român, a doamnei Delia Losa, delegata Guvernului central în Comunitatea Autonomă Principatul de Asturias, şi a domnului Ignacio Alonso García, Directorul Muzeului de Arheologie Asturias din Oviedo.

Ambasada României în Regatul Spaniei, Institutul Cultural Român, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin și Muzeul de Arheologie din Asturias, cu sprijinul Ministerului Educației și Culturii din cadrul Guvernului Regional al Principatului Asturia, Consiliului Județean Mehedinți și al Fundației Cajastur, organizează expoziția „Pons Traiani Drvbeta. Între Hispania și Dacia” la Muzeul de Arheologie din Asturias (Oviedo), în perioada 15 mai – 15 iunie 2019.


Trimite și altora