Viorica la Madrid

Viorica la Madrid

Trimite și altora


Viorica Dăncilă se află zilele acestea în Madrid unde conduce delegația oficială a României în calitatea sa de Prim Ministru al Guvernului. Întâlnirile programate cu oficialități din Regatul Spaniei au fost pregătite cu timp în urmă.

Este un succes în sine al diplomației românești faptul că o delegație oficială consistentă este prezentă la convorbiri în capitala uneia dintre țările puternice ale Uniunii Europene și asta din două perspective. Prima este că anul viitor România va prelua președinția rotativă a Comunității Europene, într-o perioadă complicată pentru devenirea uniunii, cu un Brexit iminent și pregătirea viitorului buget multi-anual al fondurilor europene. Cea de a doua, la fel de importantă este jubileul Centenarului, moment care contează mult pentru noi și vom dori să ne prezentăm onorabil la cei o sută de ani pe care îi împlinim cu mândrie.

Vizita se suprapune peste o perioadă tulbure din punct de vedere politic, cu o guvernare anemică, puternic contestată atât din țară, din diaspora cât și din partea mediului politic european sau de peste ocean. Un bun moment pentru evaluarea pregătirii diplomaților de la Madrid în contextul necesității imperative de a păstra buna imagine înafară, lucru pe care l-a reușit cu succes până acum. De data aceasta nu va fi ușor, precedentele apariții publice ale doamnei Dăncilă nu ajută deloc.

După cum era de așteptat pe fondul tensiunilor nerezolvate după protestul diasporei de la București din 10 August, manifestație violent reprimată de doamna Dăncilă prin intermediul forței brute a jandarmeriei, vizita premierului în Spania stârnește așteptări pasionale. S-au anunțat proteste atât la Moncloa, Zarzuela cât și în fața ambasadei de la Madrid. Este de înțeles după ce, la aproape o lună de la incidente, responsabilii pozează în victime iar diaspora continuă să fie acuzată că a încercat să intre în sediul guvernului român. protest madrid

Delegația este compusă din șefi de ministere și responsabili ai administrației românești, reuniți într-o delegație oficială cu greutate deplasată în capitala Iberică, un partener important din Comunitatea Europeană, țară care găzduiește un număr foarte mare de cetățeni români.

Voi face mâine o vizită de lucru în Spania, unde voi avea o întrevedere cu omologul meu spaniol şi voi fi primită de regele Spaniei. Voi fi însoţită de mai mulţi colegi – vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Apărării, ministrul Mediului de Afaceri, ministrul Fondurilor Europene”, a spus Viorica Dăncilă, miercuri, la începutul şedinţei Guvernului.

 


Trimite și altora