ICR Madrid deschide anul cultural 2017 in Spania prin doua manifestari

ICR Madrid deschide anul cultural 2017 in Spania prin doua manifestari

Trimite și altora


Reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Madrid inaugurează seria activităţilor din acest an cultural 2017 cu un dublu eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale, care se sărbătoreşe în fiecare an în data de 15 ianuarie.

Pe 13 ianuarie, Ambasada României în Regatul Spaniei și Reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Madrid au organizat, la sediul Ambasadei, o întâlnire literară care a adus un omagiu personalității și creației lui Mihai Eminescu. În cadrul evenimentului, Cătălina Iliescu Gheorghiu și Dana Mihaela Giurcă, care au tradus în limba spaniolă o parte din opera poetului român, vor vorbi despre importanța apariției lui Mihai Eminescu în contextul socio-cultural al sec. al XIX-lea și despre provocările traducerii limbajului poetic eminescian.

satelit televizor

Cel de-al doilea eveniment este centrat pe marcarea valorilor naţionale şi aduce în atenţia publicului din capitala Spaniei o expoziţie itinerantă care prezintă proiectul A.R.T.E.C., în special realizarea Centrului de Arte și Meserii de la Castelul Bánffy din Bonțida. Expoziția va fi deschisă în data de 16 ianuarie de Adela-Luiza Avram, director executiv al Fundaţiei Trust, împreună cu Laura Gascón Herrero, coordonator de proiecte în cadrul Consiliului local din Teruel, Biroul pentru Programe Europene.

Începând din noiembrie 2015, Fundaţia Transilvania Trust derulează proiectul A.R.T.E.C., un proiect internaţional finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă, Subprogramul Cultura. Proiectul are scopul de a promova patrimoniul construit ca parte a identitaţii unei Europe diverse, prin metode creative de interpretare şi punere în valoare.

Un element important al proiectului a fost crearea Centrului de Arte şi Meserii în Castelul Bánffy, Bonţida, care prin activităţile sale sprijină creaţia artistică într-un mediu istoric. Partenerii Fundaţiei Transilvania Trust implicaţi în această colaborare sunt Association des Centres Culturels de Rencontre – ACCR, Paris, Franţa, Muzeul Municipal Câmpulung, Câmpulung Muscel, România, Uniunea Artistilor Gravori şi Litografi Maghiari, Budapesta, Ungaria şi Diputación Provincial de Teruel, Spania.

Expoziția va putea fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român din Madrid până la data de 31 ianuarie 2017.

 

 


Trimite și altora