Călin Farcaș a murit cu banii în mână

Călin Farcaș a murit cu banii în mână

Trimite și altora


  • Un bolnav terminal avea nevoie de un transplant de plămân care în România nu se face (!?)
  • 200.000€ costa operația de transplant la o clinică europeană, bolnavul a reușit să strângă banii, din donații, la timp
  • Ieri, bolnavul a murit cu banii în mână după ce Guvernul României s-a dovedit insolvabil în fața Eurotransplant

Călin Fărcaş, tânărul care a protestat cu aparatul de oxigen lângă el, pentru a-şi apăra dreptul la viaţă, a murit luni seara la Institutul Marius Nasta din Capitală. Birocraţia i-a răpit şansa acestui tânăr de 29 de ani să trăiască, scrie digitalul stirileprotv

El reuşise să strângă cei 200.000 de euro necesari transplantului de plămâni, însă prin tergiversarea actelor şi a procedurilor s-a pierdut timp preţios.

Călin Farcaș: „Eu refuz să renunţ în a lupta pentru a-mi salva viaţa. Şi până în ultimul moment o să lupt. Nu o să cedez.”

Povestea lui Călin a fost făcută publică în luna aprilie a acestui an. Cu aparatul de oxigen lângă el, a protestat la Braşov alături de prietenii săi, ca să-şi ceară dreptul la viaţă.

Denisa Tiu: „I s-a pus diagnostic tensiune arterială pulmonară, asta acum 2 ani. I s-a spus că are nevoie de un transplant pulmonar. Bani nu avem, clinici în România nu avem. Am ieşit în stradă.”

A luptat, din răsputeri, şi a fost aproape să biruie şi boala şi sistemul. Cu ajutorul unor oameni inimoşi, Călin Fărcaş a reuşit să strângă cei 200.000 de euro necesari transpalantului de plămâni. Mai era un singur pas.

Denisa Tiu: „S-au strâns 200.000 de euro în 72 de ore. Nu ne venea să credem. Am optat pentru India, dar până s-au pregătit documente, ambasadă, acolo a fost prea târziu. Nu s-a putut, pentru că inima lui era deja foarte slăbită şi nu putea fi transportat cu avionul.”

Joi, după ce starea de sănătate i s-a înrăutăţit, Calin a fost adus cu o ambulanță de la Braşov în Capitală. A murit. Avea doar 29 de ani.

Acesta este ultimul mesaj postat de el pe Facebook, vineri la ora 10:

calin farcas

O soluţie pentru ca oamenii aflaţi în situaţia în care a fost şi Călin Farcaș, să aibă o şansă la viaţă, ar fi că România să intre cu drepturi depline în Eurotransplant, reţea în care cele opt ţări membre se obligă să se ajute reciproc.


Ministrul Sănătăţii: „În primul rând, va trebui să fie o decizie la nivelul Guvernului. Asta presupune taxa de 1 milion de euro pe an şi presupune că toate organele care se prelevează în interiorul Eurotransplantului să se repartizeze în funcţie de compatibilităţi. Eu vreau să restructurăm întâi Agenţia noastră de Transplant, să funcţionăm noi bine şi apoi să putem să aderăm la organizaţii internaţionale”.

sursă media: protv


Trimite și altora