Barcelona se ia la trântă cu monopolurile din energie, Endesa afară din primărie

Barcelona se ia la trântă cu monopolurile din energie, Endesa afară din primărie

Trimite și altora


  • De la 1 iulie Barcelona a reziliat contractele cu Endesa, una dintre marile companii energetice spaniole
  • Ada Colau își atinge unul dintre obiectivele pentru care a fost aleasă primar

În ultima zi a lunii iunie capitala catalană și-a decuplat rețeaua electrică municipală de la Endesa, furnizorul de energie tradițional și a s-a conectat la Barcelona Energia, o companie publică locală. Un gest care înseamnă mult mai mult decât o economie pentru marele oraș. Este vorba despre o victorie punctată de primărița Ada Colau în conflictul deschis cu marile monopoluri energetice care, spune demnitarul „continuă să se îmbogățească în timp ce sărăcia energetică capătă proporții îngrijorătoare”. Termenul de „sărăcie energetică” se folosește pentru descrierea cazurilor în care familiile nu își permit să plătească curentul, căldura, gazul.

De moment, după cum notează El Periodico, noua companie electrică va asigura curentul electric pentru clădirile municipale și iluminatul public, pe stâlpi sau semafoare. Endesa pierde un contract de 34 de milioane de euro pe an dar și o bătălie importantă în lupta pe care companiile energetice o duc cu primarul Barcelonei.

Primăria Barcelona câștigă o economie estimată de 710.000 euro pe an și impulsul pe care noua companie îl primește cu noul contract și care mai mult ca sigur nu se va opri în a-și căuta clienți noi. După propriile estimări Barcelona Energia ar putea da servicii pentru 20.000 de locuințe anul viitor. Din punct de vedere legal nu pot fi mai multe astfel că noile contracte vor fi onorate în ordinea înregistrării cererilor.

De ce Barcelona Energia?

Energia electrică furnizată de Barcelona Energia provine de la plăcile solare fotovoltaice din Forum și de la cele de la stația de reciclare din Besos iar pentru faza următoare proiectele de instalare a noi parcuri solare sunt în stadii avansate.

Odată pornit, proiectul energetic al primăriei compania Barcelona Energia, se convertește în cea mai mare companie energetică publică, un magnet pentru alți investitori instituționali care cu siguranță că vor dori să își implementeze propriile proiecte.

Lovitura pentru marile companii energetice vine după ce în aprilie un tribunal de arbitraj economic a dictat că acestea nu vor mai putea spera la contracte cu primăria din Madrid după ce Manuela Carmena, primarul capitalei spaniole au decis să cumpere doar energie 100% renovabilă.

În cazul Barcelonei sfârșitul monopolului a început în campania electorală și apoi s-a transformat în conflict deschis după ce departamentul de energie al primăriei a obținut dovezi că aceleași companii care facturau primăriei încetaseră să plătească un număr de taxe care însumau aproximativ un milion de euro.

Primarul Barcelonei și-a propus să termine cu monopolul furnizorilor de energie din ultimii ani și pare că este pe cale să reușească. Atenționează marile companii că „este un drum fără întoarcere. O schimbare de paradigmă energetică”


Trimite și altora