Romania si Spania 140 de ani de relatii diplomatice

Romania si Spania 140 de ani de relatii diplomatice

Trimite și altora


„Anul acesta sărbătorim 140 de ani de diplomație cu Spania, țări situate la extremele continentului european dar unite din cele mai vechi timpuri prin originea latină comună și personalitatea împăratului Traian.”

Așa își începe mesajul publicat cu această ocazie ministrul român de externe, Bogdan Aurescu. Foarte interesant de aflat este că primele relații directe datează din secolul al XV-lea, odată cu semnarea unui tratat de cooperare antiotomană.

Ministrul face o trecere în revistă a istoriei relațiilor celor două țări. În 1881, guvernul spaniol a solicitat aprobarea autorităților române de a stabili o reprezentare diplomatică permanentă la București, după ce Spania recunoscuse cu un an mai devreme independența de stat a României.

Presa spaniolă din 1977 remarcă evenimentul: „Spania și România au stabilit relații diplomatice depline, pentru prima dată, de când la 30 decembrie 1947, regele Mihai I a abdicat și a fost proclamată Republica Populară”.

În august 1965, o nouă constituție a creat Republica Socialistă România care în 1967 a stabilit relații comerciale cu Spania.

Oficiul de Informare Diplomatică a publicat la acea dată următoarea declarație comună: „Guvernul Spaniei și Guvernul Republicii Socialiste România, dorind să contribuie la dezvoltarea unei soluții fructuoase între cele două țări și popoare, prin consolidând pacea și securitatea în Europa și în lume, au decis să restabilească relațiile diplomatice dintre Spania și România la nivelul ambasadei, începând cu 21 ianuarie 1977.” (El País, 22 ianuarie 1977)

După moartea generalului Franco și revenirea Spaniei la un regim democratic România a fost prima țară din blocul comunist care a restabilit relațiile oficiale cu regatul iberic. După Revoluția din 1989 Spania a fost una dintre primele țări care a susținut în mod activ revenirea României la comunitatea democratică și la cursul euroatlantic.

Ambasadorul român subliniază: „Mulțumim autorităților spaniole pentru sprijinul constant oferit cetățenilor și subliniem contribuția constantă a comunității române la dezvoltarea economică și socială a Spaniei. Acordarea posibilității obținerii dublei cetățenii, obiectivul principal al acestei comunități, ar fi o măsură simbolică de maximă importanță.”

Se adaugă statistici îmbucurătoare: în ultimii 10 ani a existat o dezvoltare remarcabilă din punct de vedere economic: comerțul bilateral a crescut cu 175%, în timp ce investițiile spaniole în România au crescut cu 150%. Deși comerțul bilateral a scăzut în 2020 din cauza crizei sănătății, această scădere este sub scăderea medie a comerțului României cu statele membre ale UE. Pe de altă parte, în ciuda incertitudinilor economice generate de pandemie, valoarea investițiilor a rămas la nivelul anterior crizei.

Ambasadorul Bogdan Aurescu a anunțat intenția de a prezenta o expoziție arheologică despre Dacia ca frontieră a romanității, pentru publicul spaniol, împreună cu expoziția documentelor diplomatice realizate de Arhivele diplomatice ale ministerelor afacerilor externe ale celor două țări.


Trimite și altora