Dependenţa de WhatsApp – Sindromul ‘doble check’

Dependenţa de WhatsApp – Sindromul ‘doble check’

Trimite și altora


  • Centrul de Prevenire Comunitară a Conductas Adictivas (UPCCA) din oraşul Mislata (Valencia) a tratat deja patru tineri, între 14 şi 16 ani, cu probleme de dependenţă la chaturile pe telefonul mobil.
  • Primăria din Mislata (Valencia) este pionieră în domeniu realizând primele detecţii şi posterior tratamente în cazurile de adolescenţi cu adicţie la serviciul de mesagerie instantanee. WhatsApp
  • WhatsApp este aplicaţia de mobil preferată în Spania, utilizată deja de 88% dintre spanioli, de toate vârstele”.

În comunicatul transmis, oficialii au explicat că profilul acestor tineri are trăsături similare, „tinerii pot să îşi petreacă ore pe chat, inclusiv în timpul nopţii şi sfârşesc prin a pierde noţiunea timpului, izolânduse de tot ceea ce îi înconjoară”. Adolescenţii „suferă o senzaţie echivalentă cu sindromul de abstinenţă când nu au telefonul în mână”. „Devin nervoşi, violenţi, ţipă şi lovesc lucrurile din apropiere”, au precizat, reacţii extreme care „sunt de natură să pună părinţii în situaţia de a cere ajutor specializat”.

digi dolce focus 2017

Că este vorba de un fenomen serios o demonstrează recursurile pe care centrul le investeşte în programul de recuperare comportamentală a tinerilor. Recuperarea nu este simplă, psihologii spun că „nu se pot utiliza aceleaşi strategii ca în cazul consumului de cocaină, canabis sau alcool. Copii ăştia sunt nativi digitali şi nu le poţi interzice telefonul mobil pur şi simplu”.

Primăria valenciană este prima care a implantat programul însă se crede că nu va dura mult şi toate comunităţile îşi vor deschide propriile centre de recuperare pentru că fenomenul adicţiei la telefonul mobil „va experimenta creşteri exponenţiale în anii care vor urma”.

digimobil

Dependenţa de WhatsApp

Despre WhatsApp, psihologul spune că este o aplicaţie de mesagerie instantanee „în mod special adictivă pentru disponibilitate şi proximitate”. Fenomenul adictiv este imediat „tocmai pentru că se poate afla imediat dacă cealaltă persoană este conectată şi citeşte mesajele tale, aşa numitul ‘sindrom doble check‘”.

La aceasta se adaugă „generalizarea tehnologiei, în condiţiile în care WhatsApp este aplicaţia de mobil preferată în Spania, utilizată deja de 88% dintre spanioli, de toate vârstele”.


Trimite și altora