Zece lucruri utile pe care trebuie să le ştii înainte să te muţi în Spania

Zece lucruri utile pe care trebuie să le ştii înainte să te muţi în Spania

Trimite și altora

A te muta în Spania nu este ca şi cum te-ai muta in paradis. Da, este soare mai tot timpul, sunt mii de km de plaje minunate şi pare nemaipomenit, dar este şi un loc care te poate înnebuni daca nu il cunoşti suficient de bine. Iată câteva sfaturi care cu siguranţa îţi vor fi de folos:

1. Când ai de-a face cu birocraţia spaniolă, aminteşte-ţi regula „Falta uno” (lipseşte unul): nu contează câte documente şi copii ai cu tine pentru că, întotdeauna va lipsi unul. Întotdeauna verifica de doua ori că ai toate actele necesare şi gandeşte-te la ce ai putea să mai ai nevoie (chiar şi unele de care chiar nu vei avea nevoie). Fii răbdător. Fii hotarât. Ia-ţi ceva de citit.

2. Nu uita să dai bacşiş lui „el butanero” – omul care care duce in spate doua butelii portocalii şi urca patru etaje pe scări când liftul nu merge ca să iţi aducă ceea ce va fi singura ta sursa de încalzire.

3. Daca este ziua ta, nu sta rânjind aşteptând ca cineva sa îţi cumpere ceva de băut sau să primeşti cadouri. Spaniolii au conceptul despre zile de naştere total gresit. Invită-i în primul bar dacă vrei companie.

4. Nu te duce la plaja in august. Trei sferturi din locuitorii spaniei si familiile lor vor fi acolo. Cu tot neamul. Vei aştepta 9 ore ca sa fii servit la restaurant, alte 9 ore să ţi se aducă mâncarea şi înca vreo 3 până mănânci şi aştepţi să plăteşti şi până la urma o sa faci un „sinpa” (să pleci fără să plateşti)

5. Nu te duce la bancă, la agenţii, la mecanic între 9 si 11 dimineaţa. Va fi coadă şi un angajat stresat şi destul de muncit care trebuie sa facă faţă la toată lumea.

6. Adu-ţi aminte, copiii nu se fac doar auziţi ci şi văzuţi. Trebuie sa ai grija de ei in fiecare minut si trebuie să stea la fel de târziu vara ca şi parinţii lor. Si este foarte dragut când ţipa in jurul mesei tale in timp ce ai vrea sa stai linistit sa bei ceva.

7. Daca trebuie să îi atragi atenţia barmanului, cu un semn cu mâna şi un politicos si timid „perdone” sau „disculpe” nu o sa ajungi prea departe. Drege-ti vocea si striga: ¡Oiga! (hei, asculta persoană pe care nu o cunosc) sau ¡Oye! (hei, nu te cunosc, dar vorbesc cu tine ca si cand te-aş cunoaşte) asta daca ai suficient curaj. Asta ar trebui sa faci si nimeni nu iti va reprosa nimic despre maniere si proasta educatie. Sa spui lucrurilor pe nume, in fata, este ok. Nu uita sa ai o intonatie politicoasa si sa zambesti.

8. Nu uita: timpul este relativ. In Spania, dimineata este pana in ora 2 pm, iar dupa-amiaza pana cand se intuneca . Nu exista un cuvant pentru „seara”. Orele dupa 12 noaptea se numesc madrugada.

9. Sa nu cumva sa intentionezi sa iti cumperi o casa, sa iti reinnoiesti carnetul de condus, sa faci vreo asigurare, sa nasti sau sa te duci la doctor in luna august. Spania nu mişcă. (Sunt toti la plaja -vezi punctul 4)

10. Nu te referi la catalana, gallega sau valenciana ca dialecte ale limbii spaniole – doar daca vrei sa ti-o iei de la vreun catalan, valencian sau galleg. Dupa parerea lor, acestea sunt limbi proprii si total diferite. De asemenea, sunt limbi co-oficiale cu spaniola in comunitatile autonome.


Trimite și altora

1 Comment on this Post

  1. Mi-a placut ce ai scris, am ras. Asa e in Spania.

Comments are closed.