Unde mancam ieftin și bun – turist in Valencia

Unde mancam ieftin și bun – turist in Valencia

Trimite și altora


Dacă sejurul tău se întinde pe mai multe zile și bugetul este limitat, după câteva zile de luat masa la restaurant s-ar putea să te uiți strâmb la portofel. Și asta pentru că într-un restaurant de nivel mediu nu ieși mai ieftin de 14 euro/persoană. Valencia nu face excepție. Chiar dacă aici prețurile sunt mai mici decât în Madrid și Barcelona costul unei mese la restaurant nu este mai mic.

Cum nu sunt gospodină dar îmi place mâncarea gătită am găsit soluția perfectă pentru mine: localurile ”Comida para llevar”, adică ”Mâncare pentru luat cu tine”. În traducere liberă ar fi ”Mâncare pentru acasă” dar sensul este că în acel loc nu poți mânca, doar vii și o cumperi. Sunt niște spații special amenajate, un fel de bucătării industriale, cu sobe, plite, rotisoare unde se gătește mâncarea.

Astfel de localuri se găsesc peste tot, cred că la fiecare sută de metri. Și e valabil pentru fiecare oraș, indiferent că ești în Galicia, Andaluzia, Valencia sau Murcia. Unul din lucrurile pentru care spaniolii sunt admirați este că știu să îți trăiască viața. Așa că tot mai puțini își petrec timpul în bucătărie și aleg să cumpere de la ”comida para llevar”. Este valabil mai ales pentru cei care muncesc, care la ora 14 iau pauza de masă. Este ora la care restaurantele se umplu iar astfel de locuri sunt și ele aglomerate.

Un loc pe care l-am descoperit în urmă cu vreo trei ani în Valencia este ”Asador Boro”, îl găsiți în Avinguda del Port, 86. Deși patronul-bucătar este un el, eu îi mai spun și ”Mama de Valencia” pentru că îmi place cum gătește.

O perioadă bună de timp am comandat obsesiv fideúa (care este o paella cu fructe de mare, doar că în loc de orez are fidea, un fel de tăiței) și paella. Cum nu am dat vreun semn că aș fi interesată și de altceva, ”Mama” mi-a arătat într-o zi o foaie de hârtie:
– Să știi că avem și meniul zilei, dacă vrei să schimbi. Sunt alte feluri de mâncare. Iar vinerea pregătim cocido completo!

Cocido ….. este un fel de mâncare tradițional în Spania, doar că are denumiri locale. În regiunea valenciană este cunoscut sub numele de ”puchero valenciano” sau ”cocido completo”. Se prepară prin fierberea a diverse legume (aici cartofi, morcovi, năut, ceapă) cu diverse feluri de carne (de porc, de pui, de miel, cârnați, o chiftea). Acoperă atât felul întâi, supa cu orez sau fidea, cât și felul al doilea, legumele cu carnea.

Am făcut o scurtă trecere în revistă ca să știți despre ce e vorba. Dacă veți da peste el, nu-l ratați! Eu zic că e o mâncare așa de bună că dai cu căciula-n papagali!

Revenind la opțiunile mele culinare de la ”Asador Boro”, am descoperit pe foaia cu meniul că, de fapt, costul unui meniu zilnic era de 6 euro. În fiecare zi altceva, două feluri de mâncare și un desert mic.

Ce cumpăram eu înainte, fideua și paella, două porții, consistente și ele, probabil în jur de 350 gr fiecare făceau 7,25 euro. Aici o porție de paella este 4,50 euro, dar fideua este mai scumpă. Anul acesta a fost și o reducere de 16% pentru sărbătorirea a-nu-știu câți ani de existență.

De cum am aruncat un ochi pe foaia cu meniul zilei, m-am răzgândit. Am zis ca măcar pentru o perioadă să încerc și alte lucruri, cu atât mai mult cu cât e și mai ieftin. E adevărat că meniul nu se schimbă săptămânal, dar oricum, am de unde alege.

Pentru prima oară într-un astfel de local, aș cumpăra în cantități mai mici și din diverse feluri. Nu peste tot se gătește gustos, eu am încercat și alte locuri și am dat peste mâncare excesiv de sărată. Pentru mine nu e deloc plăcere, sarea trebuie să accentueze arome și gusturi nu să le înnece. Și ai în vedere și programul localurilor, majoritatea sunt deschise în intervalul 12-16.

Ce vedeți mai jos e mâncare pentru două-trei zile: o porție de fideua, o jumătate de pui la rotisor și trei jumătăți de cartofi la rotisor. Preț: 10,50 euro.

fideua valenciajumatate pui rotisorcartofi copti

Odată ajunși în Spania, îndrăzniți cu încredere mâncarea de la ”Comida para llevar”. Economisiți bani și ”riscați” să mâncați mai gustos decât într-un loc turistic.

pe Maria o puteți citi și aici: valenciana.ro


Trimite și altora