Economia catalana creste peste media spaniola

Economia catalana creste peste media spaniola

Trimite și altora


  • Previziunile care anunțau prăbușirea economiei catalane s-au dovedit precipitate.
  • Contrar avertismentelor sumbre, economia Catalunyei continuă să crească peste media spaniolă.

Economia catalana infirmă scenariile sumbre făcute anul trecut pe fondul tensiunilor politice

Anul trecut, după referendumul pentru independență, a urmat aplicarea de către guvernul de la Madrid a articolului 155 din constituție care anula autonomia Catalunyei. Ca urmare o serie de companii și-au mutat sediile sociale în alte regiuni ale Spaniei dar se pare că hemoragia scurgerii de capital nu a fost catastrofală cum se temeau experții.

La un an după ce mari personalități ale lumii politice și economice au îmbrățișat discursul fricii pentru discreditarea acțiunilor guvernului catalan, se pare că totuși lucrurile nu au mers chiar așa de rău. A spus-o Bruxelles și o amintește Financial Times astăzi.

„În timp ce tensiunile politice continuă să fie acute, mediul economic catalan se prezintă mai satisfăcător decât era de prevăzut”, scrie ziarul. „Cele mai rele temeri ale mediului de afaceri nu s-au îndeplinit”, adaugă rotativul, preluat de ara.cat


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


În plus, adaugă comentatorul, economia catalana continuă să crească peste ritmul de creștere al spaniei. În timpul celui de al doilea trimestru al acestui an Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 3,1% în timp ce indicatorul pentru întreaga țară este cu patru zecimi mai mic (2,7%).

Ziarul scoate în evidență opinia unui executiv de companie catalană care spune că efectul tensiunilor politice asupra afacerilor „a fost zero”. Același responsabil spune că există „mult zgomot în jurul politicii” dar atenționează că „toată lumea, presa, în special, exagerează în ceea ce privește impactul pe care îl poate avea în mod real”. Financial Times notează că în Catalunya există „un puternic sector exportator” care a blindat-o economic în fața tensiunilor locale.

Financial Times notează deasemenea despre investițiile străine făcute de Microsoft, Siemens sau Amazon în Barcelona anul acesta. Și adaugă referințe despre faptul că majoritatea companiilor au ales să nu se sperie de 1 Octombrie 2017.


Trimite și altora