PIMEC: Barcelona a obosit de independentism


Manifestul organizațiilor oamenilor de afaceri catalani în fața degradării imaginii Barcelonei și a Catalunyei

Fomento și PIMEC organizează un eveniment masiv:

„Cerem încetarea  fantasmagoriei independentiste și cerem politici de redresare economică”

Mulți ani, comunitatea de afaceri catalană a fost acuzată că ar fi fost mult prea discretă cu ravagiile economice care ar fi rezultatul unui deceniu interminabil de proces independentist. Oamenii au obosit de zgomotul politicilor secesioniste care au acoperit îngrijorările cu privire la starea economiei de zi cu zi în Catalunya.

Reprezentanții a aproximativ 300 de organizații ale oamenilor de afaceri din Catalunya, de la mari angajatori până la centre comerciale de cartier precum și asociații culturale, sportive și sociale, au aderat la manifestul „Ja n’hi ha prou, centrem-nos en la recuperació”, (Destul!, haideți să ne concentrăm pe recuperare!), un apel de trezire către clasa politică pentru a acorda prioritate reactivării economice și a se alătura societatății civile într-un moment în care imaginea pe care Barcelona și Catalunya o proiectează în străinătate este aceea a containerelor arse și a poliției atacate pe stradă.

pimec
Președintele Foment, Josep Sánchez Llibre, discurs la evenimentul afacerilor catalane în Barcelona 6 martie 2021

Foment del Treball (Promovarea Muncii, principala asociatie a oamenilor de afaceri catalani) și Asociația Patronală a Companiilor Mici și Mijlocii, PIMEC, s-au unit în redactarea unui manifest ce reprezintă un pas înainte pentru o comunitate de afaceri care în ultimii ani de „proces independentist” a făcut adesea exerciții de echilibristică aproape imposibile.

S-a văzut cum evenimentele din ultimele câteva săptămâni au creat un punct de cotitură. Crizei economice provocate de pandemia Covid i s-a alăturat valul de neliniște socială, un prolog la formarea unui nou executiv catalan în care mișcarea antisistem CUP (Candidatura d’Unitat Popular) va avea o influență decisivă. Alarmele s-au declanșat.

Actul a început cu o intervenție a președintelui PIMEC, Antoni Cañete, care a asigurat că Generalitat a închis „în mod arbitrar” multe afaceri timp de mai multe săptămâni. „S-au suportat închideri parțiale sau totale timp de un an. Avem nevoie de ajutor durabil”, astfel încât viabilitatea companiilor să poată fi „garantată”.

Ulterior, a fost citit un manifest foarte dur pentru a cere un guvern stabil care să pună economia în centru. Din text rezultă că „cetățenii catalani, precum și oamenii de afaceri, sunt epuizați. Tocmai când, cu eforturi și sacrificii mari în ceea ce privește veniturile și locurile de muncă, am ieșit din criza financiară gravă pe care am suferit-o timp de zece ani, am fost loviți de covid și de măsurile adoptate de diferitele administrații publice pentru combaterea acestuia”.

Textul este unul concis, solicitând în primul rând, un sprijin clar și hotărât din partea Generalitat (Guvernul Catalan), de la partidele politice și Parlament, forțelor de securitate și, în special, Mossos d’Esquadra (Poliția Autonomică a Cataloniei).

În același mod, și în fața perspectivei formării noului Guvern, pe lângă îndemnul la constituirea acestuia „fără întârziere”, aceștia cer un „executiv stabil, coeziv și activ, al cărui obiectiv principal să fie exclusiv redresarea economică a crizei cauzate de pandemie.”.

Prezentarea manifestului a avut loc în această dimineață la Barcelona, într-o ceremonie la Estación del Norte (Gara de Nord), cu prezența reprezentanților firmelor semnatare, printre care Josep Sánchez Llibre, președintele Foment, și Antoni Cañete, în numele PIMEC, organizaíe care a rezistat încercării de preluare a controlului din partea mișcării independentiste. Astfel, printre alții, au fost prezení Wayne Griffiths (Seat), Jordi Gual (CaixaBank), Jaime Guardiola (Banc Sabadell), Ángel Simón (Agbar), Marc Puig (Grupo Puig), Javier Godó (Grupo Godó) și José Creuheras (Planeta).