PIMEC: Barcelona a obosit de independentism

pimec

Manifestul organizațiilor oamenilor de afaceri catalani în fața degradării imaginii Barcelonei și a Catalunyei

Fomento și PIMEC organizează un eveniment masiv:

„Cerem încetarea  fantasmagoriei independentiste și cerem politici de redresare economică”

Mulți ani, comunitatea de afaceri catalană a fost acuzată că ar fi fost mult prea discretă cu ravagiile economice care ar fi rezultatul unui deceniu interminabil de proces independentist. Oamenii au obosit de zgomotul politicilor secesioniste care au acoperit îngrijorările cu privire la starea economiei de zi cu zi în Catalunya.

Reprezentanții a aproximativ 300 de organizații ale oamenilor de afaceri din Catalunya, de la mari angajatori până la centre comerciale de cartier precum și asociații culturale, sportive și sociale, au aderat la manifestul „Ja n’hi ha prou, centrem-nos en la recuperació”, (Destul!, haideți să ne concentrăm pe recuperare!), un apel de trezire către clasa politică pentru a acorda prioritate reactivării economice și a se alătura societatății civile într-un moment în care imaginea pe care Barcelona și Catalunya o proiectează în străinătate este aceea a containerelor arse și a poliției atacate pe stradă.

pimec
Președintele Foment, Josep Sánchez Llibre, discurs la evenimentul afacerilor catalane în Barcelona 6 martie 2021

Foment del Treball (Promovarea Muncii, principala asociatie a oamenilor de afaceri catalani) și Asociația Patronală a Companiilor Mici și Mijlocii, PIMEC, s-au unit în redactarea unui manifest ce reprezintă un pas înainte pentru o comunitate de afaceri care în ultimii ani de „proces independentist” a făcut adesea exerciții de echilibristică aproape imposibile.

S-a văzut cum evenimentele din ultimele câteva săptămâni au creat un punct de cotitură. Crizei economice provocate de pandemia Covid i s-a alăturat valul de neliniște socială, un prolog la formarea unui nou executiv catalan în care mișcarea antisistem CUP (Candidatura d’Unitat Popular) va avea o influență decisivă. Alarmele s-au declanșat.

Actul a început cu o intervenție a președintelui PIMEC, Antoni Cañete, care a asigurat că Generalitat a închis „în mod arbitrar” multe afaceri timp de mai multe săptămâni. „S-au suportat închideri parțiale sau totale timp de un an. Avem nevoie de ajutor durabil”, astfel încât viabilitatea companiilor să poată fi „garantată”.

Ulterior, a fost citit un manifest foarte dur pentru a cere un guvern stabil care să pună economia în centru. Din text rezultă că „cetățenii catalani, precum și oamenii de afaceri, sunt epuizați. Tocmai când, cu eforturi și sacrificii mari în ceea ce privește veniturile și locurile de muncă, am ieșit din criza financiară gravă pe care am suferit-o timp de zece ani, am fost loviți de covid și de măsurile adoptate de diferitele administrații publice pentru combaterea acestuia”.

Textul este unul concis, solicitând în primul rând, un sprijin clar și hotărât din partea Generalitat (Guvernul Catalan), de la partidele politice și Parlament, forțelor de securitate și, în special, Mossos d’Esquadra (Poliția Autonomică a Cataloniei).

În același mod, și în fața perspectivei formării noului Guvern, pe lângă îndemnul la constituirea acestuia „fără întârziere”, aceștia cer un „executiv stabil, coeziv și activ, al cărui obiectiv principal să fie exclusiv redresarea economică a crizei cauzate de pandemie.”.

Prezentarea manifestului a avut loc în această dimineață la Barcelona, într-o ceremonie la Estación del Norte (Gara de Nord), cu prezența reprezentanților firmelor semnatare, printre care Josep Sánchez Llibre, președintele Foment, și Antoni Cañete, în numele PIMEC, organizaíe care a rezistat încercării de preluare a controlului din partea mișcării independentiste. Astfel, printre alții, au fost prezení Wayne Griffiths (Seat), Jordi Gual (CaixaBank), Jaime Guardiola (Banc Sabadell), Ángel Simón (Agbar), Marc Puig (Grupo Puig), Javier Godó (Grupo Godó) și José Creuheras (Planeta).

Pacha, Barcelona

pacha barcelona

Javier și Ramón Bordas, proprietari ai Grupului Costa Este – una dintre companiile relevante când vine vorba despre viața de noapte în Barcelona -, au salvat la limită sediul discotecii Pacha de pe plaja Olimpic, sub hotelul Arts.

Operațiunea urbanistică de care anul trecut au profitat proprietarii hotelului Arts cumpărând aproape întreagă faleză a orașului pentru 76 de milioane din banii puternicului fond de investiții ABP Investments cu capital olandez în asociere cu suveranul Government of Singapore Investment Corporation (GIC) în condițiile în care municipalitatea nu și-a exercitat dreptul la preemțiune pentru că n-avea banii, pur și simplu, încă face valuri.

După cum declară patronii locali, operațiunea a răvășit faleza Barcelonei, proprietarii Arts licitând pentru majoritatea localurilor comerciale din zona VIP a plajei Somorostro, lungă de aproximativ un kilometru, călcată de cel puțin o sută de mii de turiști cu bani de cheltuit, într-o zi de luni, toamna.

Povestea:

Trezoreria Spaniolă plasează aceste active la vânzare prin licitație și își rezervă dreptul de a egala prețul de pornire dar când a fost de licitat n-aveau bani. Actualii proprietari ai spațiilor au precizat deja în presă că nu pot mobiliza capitalul de care ar fi nevoie în situația în plină criză economică generată de pandemia COVID-19.

Aceste active, situate în fața plajei Somorrostro, lângă Portul Olimpic, au format pachetul imobiliar la vânzăre către cel mai mare ofertant. Era de așteptat ca cele două fonduri de investiții interesate să își manifeste puterea financiară colosală, lucru care s-a și întâmplat. Toată zona Frente Marítimo din Barcelona a ajuns în mâinile celor două fonduri de investiții, la care se adauga Host Hotels & Resorts, un manager de origine americană.

Nici Generalitat de Catalunya, nici Consiliul municipal al Barcelonei nu au încercat să își rezerve aceste active.

La ce să ne așteptăm:

Proprietarii Hotelului Arts plănuiesc să construiască un port de agrement elegant și, de asemenea, să extindă cazinoul din Barcelona. Aceștia vor profita de metri pătrați câștigați, aproximativ 40.000, pentru a construi mai multe zone pentru mașini de jocuri și pariuri, precum și o zonă comercială cu mari magazine destinate unor designeri de lux.

Surse familiare cu operațiunea clarifică faptul că locuitorul obișnuit din Barcelona nu este potențialul client pe care Arts încearcă să-l atragă. „Este vorba de a pune laolaltă un produs legat de clientul hotelului, în general asiatic sau vorbitor de limbă engleză, piscine, zone de jocuri și de cumpărături care conectează distracția și cheltuielile. Brandul Ritz (sub care operează Arts) atrage oaspeții loiali, dintre cei care merg întotdeauna la aceleași lanțuri hoteliere, iar mediul de cazare actual nu se ridică la înălțimea acelor așteptări”, explică vocile consultate.

Se proiectează deci o extindere pe faleza Barcelonei în ciuda opoziției negustorilor din zonă care denunță „abuzul” care a dus la debarcarea unui fond colosal de investiții într-un oraș „în care, teoretic, speculațiile urbane nu au fost binevenite”, aduse de mână de primarița Ada Colau.

Cel puțin există veștile sunt diferite despre discoteca Pacha. A fost salvată printr-un mare efort de egalare a prețului oferit în licitație. Cei doi directori, Javier și Ramón Bordas, și-au onorat cu mari eforturi dreptul la achiziționarea localului, reușind să egaleze oferta făcută de Archer Hotel Capital (AHC) pentru clubul de noapte cu două cireșe.

Primul tractor agricol produs in Romania dupa 10 ani. Tagro

tagro

  • IRUM Reghin a prezentat marţi, la Bucureşti, primul tractor agricol fabricat în România, după o pauză de 10 ani, cu ajutorul unei investiţii de 4 milioane de euro, preţul de vânzare plecând de la 34.500 de euro.

“Investiţia totală în acest proiect a fost de peste 4 milioane de euro, iar durata proiectului a fost de circa 5 ani şi a însumat munca a 50 de ingineri. Ca obiective principale am urmărit să scoatem un tractor care să aibă un raport calitate/preţ competitiv, să poată fi adresat tuturor fermierilor, dar în special celor mici şi medii. Am pus un accent foarte mare pe partea de identitate vizuală şi în acest sens am investit foarte mult în design. Cel mai important lucru: am urmărit să creăm un tractor care să poate fie exportat în întreaga lume şi să reprezinte cu brio industria românească”, a declarat, marţi, Andrei Oltean, director de dezvoltare IRUM Reghin, într-o conferinţă de presă.


Românii au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Tractorul Tagro a fost realizat în Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere – IFOR – care funcţionează la Reghin. Acest centru este unic în Europa şi a fost înfiinţat de grupul de firme Maviprod, în incinta fabricii IRUM, în urma unei investiţii de 2,65 milioane de euro. Centrul are aproximativ 50 de angajaţi, ingineri români. Investiţia în concretizarea proiectului Tagro a însemnat alţi 4 milioane de euro puşi la dispoziţie de grupul Maviprod, acţionarul IRUM.

“IRUM vinde în prezent 500 de utilaje într-o piaţă în care se vând 2.500 de utilaje agricole, iar în 2028 se preconizează că această piaţă a tractoarelor agricole va ajunge la 8.000 de unităţi pe an”, a adăugat Andrei Oltean.

Producţia în serie a acestui tractor va începe în aprilie 2019, iar conducerea IRUM Reghin estimează că în primul an vor fi produse şi vândute 200 de tractoare, în 2020 va fi depăşit pragul de 300 de tractoare, iar în 2021 vor urma alte 500 de tractoare Tagro.

Articol preluat din Truck&Van, citește toată știrea

Economia catalana creste peste media spaniola

catalana

  • Previziunile care anunțau prăbușirea economiei catalane s-au dovedit precipitate.
  • Contrar avertismentelor sumbre, economia Catalunyei continuă să crească peste media spaniolă.

Economia catalana infirmă scenariile sumbre făcute anul trecut pe fondul tensiunilor politice

Anul trecut, după referendumul pentru independență, a urmat aplicarea de către guvernul de la Madrid a articolului 155 din constituție care anula autonomia Catalunyei. Ca urmare o serie de companii și-au mutat sediile sociale în alte regiuni ale Spaniei dar se pare că hemoragia scurgerii de capital nu a fost catastrofală cum se temeau experții.

La un an după ce mari personalități ale lumii politice și economice au îmbrățișat discursul fricii pentru discreditarea acțiunilor guvernului catalan, se pare că totuși lucrurile nu au mers chiar așa de rău. A spus-o Bruxelles și o amintește Financial Times astăzi.

„În timp ce tensiunile politice continuă să fie acute, mediul economic catalan se prezintă mai satisfăcător decât era de prevăzut”, scrie ziarul. „Cele mai rele temeri ale mediului de afaceri nu s-au îndeplinit”, adaugă rotativul, preluat de ara.cat


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


În plus, adaugă comentatorul, economia catalana continuă să crească peste ritmul de creștere al spaniei. În timpul celui de al doilea trimestru al acestui an Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 3,1% în timp ce indicatorul pentru întreaga țară este cu patru zecimi mai mic (2,7%).

Ziarul scoate în evidență opinia unui executiv de companie catalană care spune că efectul tensiunilor politice asupra afacerilor „a fost zero”. Același responsabil spune că există „mult zgomot în jurul politicii” dar atenționează că „toată lumea, presa, în special, exagerează în ceea ce privește impactul pe care îl poate avea în mod real”. Financial Times notează că în Catalunya există „un puternic sector exportator” care a blindat-o economic în fața tensiunilor locale.

Financial Times notează deasemenea despre investițiile străine făcute de Microsoft, Siemens sau Amazon în Barcelona anul acesta. Și adaugă referințe despre faptul că majoritatea companiilor au ales să nu se sperie de 1 Octombrie 2017.

Barcelona se ia la trântă cu monopolurile din energie, Endesa afară din primărie

electrica

  • De la 1 iulie Barcelona a reziliat contractele cu Endesa, una dintre marile companii energetice spaniole
  • Ada Colau își atinge unul dintre obiectivele pentru care a fost aleasă primar

În ultima zi a lunii iunie capitala catalană și-a decuplat rețeaua electrică municipală de la Endesa, furnizorul de energie tradițional și a s-a conectat la Barcelona Energia, o companie publică locală. Un gest care înseamnă mult mai mult decât o economie pentru marele oraș. Este vorba despre o victorie punctată de primărița Ada Colau în conflictul deschis cu marile monopoluri energetice care, spune demnitarul „continuă să se îmbogățească în timp ce sărăcia energetică capătă proporții îngrijorătoare”. Termenul de „sărăcie energetică” se folosește pentru descrierea cazurilor în care familiile nu își permit să plătească curentul, căldura, gazul.

De moment, după cum notează El Periodico, noua companie electrică va asigura curentul electric pentru clădirile municipale și iluminatul public, pe stâlpi sau semafoare. Endesa pierde un contract de 34 de milioane de euro pe an dar și o bătălie importantă în lupta pe care companiile energetice o duc cu primarul Barcelonei.

Primăria Barcelona câștigă o economie estimată de 710.000 euro pe an și impulsul pe care noua companie îl primește cu noul contract și care mai mult ca sigur nu se va opri în a-și căuta clienți noi. După propriile estimări Barcelona Energia ar putea da servicii pentru 20.000 de locuințe anul viitor. Din punct de vedere legal nu pot fi mai multe astfel că noile contracte vor fi onorate în ordinea înregistrării cererilor.

De ce Barcelona Energia?

Energia electrică furnizată de Barcelona Energia provine de la plăcile solare fotovoltaice din Forum și de la cele de la stația de reciclare din Besos iar pentru faza următoare proiectele de instalare a noi parcuri solare sunt în stadii avansate.

Odată pornit, proiectul energetic al primăriei compania Barcelona Energia, se convertește în cea mai mare companie energetică publică, un magnet pentru alți investitori instituționali care cu siguranță că vor dori să își implementeze propriile proiecte.

Lovitura pentru marile companii energetice vine după ce în aprilie un tribunal de arbitraj economic a dictat că acestea nu vor mai putea spera la contracte cu primăria din Madrid după ce Manuela Carmena, primarul capitalei spaniole au decis să cumpere doar energie 100% renovabilă.

În cazul Barcelonei sfârșitul monopolului a început în campania electorală și apoi s-a transformat în conflict deschis după ce departamentul de energie al primăriei a obținut dovezi că aceleași companii care facturau primăriei încetaseră să plătească un număr de taxe care însumau aproximativ un milion de euro.

Primarul Barcelonei și-a propus să termine cu monopolul furnizorilor de energie din ultimii ani și pare că este pe cale să reușească. Atenționează marile companii că „este un drum fără întoarcere. O schimbare de paradigmă energetică”

Câți lei ar trebui să valoreze un euro?

euro

Omul de afaceri Viorel Cataramă: Euro ar trebui să fie peste 5 lei

Omul de afaceri Viorel Cataramă a declarat joi că euro ar trebui să fie „undeva spre 5,3-5,4 lei”, dar „avem o gaşcă criminală de comunişti în Banca Naţională care ţine cursul la un nivel care nu reprezintă realitatea”.

smart up

„În România se întâmplă un lucru groaznic, anume creşterea salariilor din pix, care a generat creşterea tuturor preţurilor. De ce? Pentru că avem o gaşcă pe care eu aş numi-o criminală de comunişti în Banca Naţională a României, care urmează ordinele socialiştilor grupaţi în PSD-ALDE şi ţine cursul de schimb la un nivel care nu reprezintă realitatea. Astfel încât BNR, prin politica pe care o face, şi datorită – repet – acestei grupări de comunişti, că nu pot să-i numesc altfel, încurajează importurile, face România dependentă de importuri, omoară producţia, omoară exporturile şi omoară sectorul privat. Toate s-au scumpit în România, numai euro nu s-a scumpit”, a spus Viorel Cataramă, la conferinţa de listare a companiei sale, Elvila, pe platforma AeRO a Bursei de Valori Bucureşti.

„După părerea mea, cursul ar trebui să fie oricum peste 5 lei, euro – undeva spre 5,3-5,4 lei. Rata inflaţiei nu e la nivelul creşterii preţurilor din România, pentru că a fost ancorată de importurile ieftine”, a mai spus Viorel Cataramă.

Contactat de MEDIAFAX pentru a comenta afirmaţiile omului de afaceri, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a menţionat că acestea sunt „declaraţii politice” pe care Viorel Cataramă „poate să şi le gestioneze cum crede de cuviinţă”. „Ca liberal, Viorel Cataramă ar trebui să ştie că evoluţia cursului de schimb este determinată de piaţă”, a spus Dan Suciu.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Compania producătoare de mobilier Elvila, fondată în 1990 de antreprenorul Viorel Cataramă, a fost listată joi pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Compania deţine 25 de magazine la nivel naţional, dintre care 14 proprii şi 11 în sistem de franciză şi distribuitori. Elvila a încheitat anul 2016 cu o cifră de afaceri de peste 52 de milioane de lei şi cu un profit net de un milion de lei.

sursa: mediafax

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook.

Barcelona – Top 5 între oraşele din Europa cele mai atractive pentru investitori.

barcelona top

Barcelona urcă trei poziţii anul acesta comparativ cu studiul din 2015.

Această cercetare, realizată de Ernst & Young (E&Y), care măsoară capacitatea de atragere a investiţiilor în diferite destinaţii europene, situează Catalunya ca lider al receptorilor de proiecte de investiţii străine.

O poziţie obţinută, precizează studiul, datorită creşterii cu 2,78% în volumul investiţiilor atrase pe parcursul anului trecut comunitatea autonomă, ajungând la un număr total de 111 proiecte, care reprezintă 44,8% din totalul investiţiilor străine în toate cele 17 comunităţi autonome din Spania.

Studiul concluzionează că Spania a închis anul 2015 cu o creştere de 7% în numere de proiecte de investiţii străine, în ciuda instabilităţii politice.

Între principalii investitori care iniţiază proiecte pe teritoriul spaniol sunt americani, francezi, germani, britanici şi japonezi, care pariază în general pe sectoare din industria manufacturieră, servicii financiare şi transporturi.

Duduie economia românească?

duduie economia

Oricare dintre noi are un televizor în casă şi urmăreşte ştirile din ţară. Cred că nu sunt singurul nedumerit la afirmaţiile guvernanţilor care spun cu toată gura ca ţara merge bine dar parcă ne uităm la alt film decât cei de la Bucureşti.

România are un venit pe cap de locuitor, raportat la paritatea puterii de cumpărare, de 55% din media Uniunii Europene. Dacă ne uităm la nivelul salariilor raportul este şi mai prost – o medie spre 30%, în vreme ce economia simte lipsa forţei de muncă. Asta înseamnă că în jur de 3 milioane de români muncesc în Occident pentru salarii pe care piaţa locală nu le poate plăti.

Salariile mici îi izgonesc pe români din ţară.

Asta este dilema actuală a economiei româneşti. Este „competitivă“ cât plăteşte salarii mici, sau plăteşte salarii mici şi va ajunge să nu aibă cui să le plătească pentru că cei calificaţi pentru posturile respective vor fi plecat deja afară pentru salarii de 3 ori mai mari.

Este foarte posibil ca majoritatea celor care intenţionează să se întoarcă să considere dublarea salariilor medii pe economie un stimul suficient pentru a renunţa la slujbele din Occident pentru a se întoarce. Este adevărat că nu doar salariile sunt pe lista motivelor pentru care ezită să se întoarcă însă ar putea fi un argument hotărâtor pentru a lua o hotărâre în sensul ăsta. Dar până una alta se pare că duduie economia numai în statisticile pe care le citesc în diagonală aleşii noştri.