Mai taci. Mai ascultă. Restartează.

Mai taci. Mai ascultă. Restartează.

Trimite și altora

Se spune că Dumnezeu ne-a dat două urechi și doar o gură.

Două urechi ca să ascultăm mai mult și doar o gură ca să vorbim mai puțin. Pare un vis nerealizabil ținând cont că românul este psiholog din naștere. Se pricepe la toate, mai ales la fotbal și politică. Când vine vorba de dat cu părerea, toți suntem ași.

Tuturor ni s-a întâmplat să participăm la un dialog în care persoana cealaltă își varsă oful. Și tot de foarte multe ori ni s-a întâmplat ca să ascultăm doar o idee, să dăm trei soluții. Ceea ce am observat eu este faptul că multor persoane le este greu să găsească o soluție pentru problemele în care se află. Astfel, apelează la “psihologul de serviciu”. Acest tip de “psiholog” îl poți găsi apăsând doar o tastă din telefon care îl contactează. Atunci când treci prin necazuri și vrei să găsești o soluție cât mai repede, timpul în care se face legătura cu interlocutorul ți se pare o eternitate. Într-un final răspunde. Tu începi și te descarci. Îți aduci aminte prin câte ai trecut, ba chiar începi să plângi. Singura soluție pe care ți-o dă prietenul este “hai, treci peste. O să treacă, ai să vezi”, și cu aceste cuvinte, ți-a dat cu firma în cap! Nu te așteptai la asta. Sau poate te așteptai, dar nu voiai să le auzi din nou. Voiai să tacă. Voiai să te asculte. Poate ai sunat și nici măcar nu voiai o soluție, ci voiai o certitudine: că este cineva lângă tine. Cineva care doar ascultă.

digi dolce focus 2017

Știu că ne este greu de multe ori atunci când suntem sunați de cineva care are nevoie de noi să nu dăm măcar o soluție, indiferent că este bună sau rea. Noi avem soluții pentru toate problemele. În tot vacarmul acesta în care trăim, în toată gălăgia, în urletul sirenelor și al claxoanelor, în stresul de la muncă, în grija zilei de mâine, creierul are nevoie să fie restartat, asemenea unui computer: start -> shut down -> restart -> yes

Învață să taci, învață să dai restart, iar când vedeți pe alții care au și ei nevoie, da-ți-le și lor restart. Deconectați-i de la lume. Dacă pentru ei a se decondecta înseamnă să vorbească, ascultă-i. Poți face bine atât de ușor, fară să zici nimic. Doar să fii, să fii prezent!